Za otravou oxidem uhelnatým nemusí být jen vadná karma, rizikem jsou i plastová okna

Plastová okna a plynové karmy jsou postrachem topné sezóny. Na otravu oxidem uhelnatým totiž v Česku ročně zemře až 300 lidí. Příčinou přitom nemusí být jenom porucha zařízení, ale také stavební úpravy bytů a domů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karma (ilustr. foto)

Karma (ilustr. foto) | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Velkým problémem bývá nedostatečný přívod vzduchu do prostor, kde jsou umístěné spotřebiče. Může za to montáž plastových oken s dokonalým těsněním. Dříve se totiž přes okna místnosti přirozeně provětrávaly, dnes přitom nic takového neexistuje.

Revizní technik plynových zařízení Pavel Sochor už podle svých slov navštívil desítky domácností, kde lidé měli nová plastová okna a zároveň plynovou karmu. Podle něj hazardují se svým životem, i když o tom většinou ani neví. Řešení je podle něj přitom jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak zabránit problémům s plastovými okny při vytápění zjišťovala Martina Kovaříková

„Spojit místnost, kde je spotřebič, s venkovním prostředím vhodným potrubím, třeba plastovým. Dnes se dělají i různá hranatá potrubí, která se umístí do rohu místnosti tak, aby vypadala jako falešný trám," říká.

Důležité jsou pravidelné kontroly

Nejlepší ale podle Sochora je myslet na bezpečnost už při objednávání nových oken.

„Zmínit výrobci, že v místnostech je umístěný spotřebič, který potřebuje nutně ke své funkci a bezpečnému provozu přívod spalovacího vzduchu z venkovního prostředí, spousta výrobců nabízí různá provětrávání třeba přes rám oken," doporučuje Sochor.

Mnoha nehodám a otravám oxidem uhelnatým může podle Sochora zabránit také pravidelná kontrola plynových zařízení. Technik totiž prohlíží nejenom samotný kotel nebo karmu, ale zároveň kontroluje, jestli má dostatečný přísun vzduchu.

„Doporučujeme každému udělat si prohlídku před topnou sezónou, nejenom že se může v průběhu roku něco změnit - ať už výměna oken nebo jiné stavební úpravy – spotřebič si po roce provozu zasluhuje udělat servis tak, aby fungoval ekonomicky a bezpečně," upozorňuje Sochor.

Servisní prohlídka vyjde zhruba na tisíc korun.

Martina Kovaříková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme