Cheb postupně zruší fond rozvoje bydlení, není o něj zájem

17. říjen 2015

V Chebu postupně zruší městský fond rozvoje bydlení. O půjčky pro majitele bytů nebo sdružení vlastníků už v posledních letech není téměř vůbec zájem. Peníze z fondu pak město použije na opravy městských bytů.

„Fond byl zřizován v době, kdy banky neposkytovaly úvěry sdružení vlastníků, a když, tak za vysoké úroky. V poslední době se ale poměry změnily a není problém od bank půjčky získat za výhodnějších podmínek, než jaké nabízí město u fondu rozvoje bydlení," uvedl starosta Petr Navrátil.

Ve fondu je zhruba 15 milionů korun. Město je postupně převede na opravy bytů, které kvůli jejich stavu nemůže pronajímat.

„Pro nás každý byt, který je prázdný, je ztrátový. Nabízíme zájemcům i zdevastované byty s tím, že si jej budou muset opravit a investice do oprav jim pak odečteme z nájmu. Ale není o to moc zájem, protože, kdo má peníze na opravy, raději si už koupí vlastní byt," doplnil Navrátil.

Fond rozvoje bydlení se ale nezruší hned. Vrací se do něj postupně půjčky poskytnuté v minulých letech. Ty byly určeny na opravy domů, střechy, zateplení fasády nebo výměnu oken.

Menší zájem je v posledních letech i v dalších městech, která podobný fond po privatizaci bytového fondu zřídily. Některá města, jako například Chodov, jej zrušila už před lety.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio