Desetitisíce Čechů vyrazí v zimě na dovolenou do exotických zemí

Asi 90 tisíc Čechů stráví podle odhadů cestovních kanceláří zimní dovolenou v některé z exotických zemí. Ceny zájezdů k teplým mořím se oproti loňsku zvýšily jen nepatrně. Výjimkou jsou cesty na Kubu, která patří spolu s Dominikánskou republikou a Thajskem k nejoblíbenějším cílům českých turistů. Hitem letošní sezony jsou pak Spojené arabské emiráty a Kapverdské ostrovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuba

Kuba | Foto: Ivana Pavlišová

Řada lidí vnímá dovolenou u moře jako útěk před středoevropskou zimou.

Průměrná cena zájezdu se pohybuje okolo 35 tisíc korun, například pobyty v Egyptě ale vycházejí mnohem levněji.

„Překvapivě tam jezdí průřez celé společnosti. V žádném případě nelze říci, že tam jezdí jenom bohatí Češi, to rozhodně ne,“ upozorňuje Alexander Pavlov z CK Alexandria.

Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se lidem letos nevyplatí čekat na zlevněné zájezdy na poslední chvíli, jak dosud bývali zvyklí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Asi 90 tisíc Čechů stráví podle odhadů cestovních kanceláří zimní dovolenou v některé z exotických zemí

„Neočekáváme v letošním roce, že by byla nabídka last minute zájezdů nějak výrazná. Naopak očekáváme, že ceny exotických zájezdů se budou držet na své úrovni a cestovní kanceláře nebudou nabízet nějak vysoké slevy,“ varuje.

Díky levným letenkám vycházejí příznivě zájezdy do Spojených arabských emirátů, kde si konkurují tři letecké společnosti. Prodraží se naopak Kuba, a to kvůli zlepšení vztahů se Spojenými státy.

„Už při uzavírání smluv s hoteliéry na letošní sezonu jsme registrovali nárůst cen až o zhruba 20 procent. Na druhou stranu můžeme zvýšení cen u hotelů kompenzovat nižšími cenami letenek, takže u naší společnosti se navýšení pohybuje zhruba kolem pěti procent,“ říká Jan Osúch z CK Fischer.

Novinkou pro letošní rok jsou podle Kateřiny Petříčkové například pobytové zájezdy na Bahamy a Madagaskar.

„Díky cenově příznivým letenkám je možné se v letošním roce dostat do Ománu a do Indie do oblasti Goa za velmi výhodné ceny. Poznávací zájezdy se rozšiřují do oblastí Číny, Barmy nebo také Jižní Afriky a Botswany,“ dodává.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme