V Petrohradu uloží do rodinné hrobky ostatky dvou potomků cara Mikuláše II.

V Petrohradu, bývalém hlavním městě carského Ruska, dnes mají do rodinné hrobky uložit ostatky ruského careviče Alexeje a velkokněžny Marie. Potomci posledního ruského cara Mikuláše II. zahynuli spolu se svými rodiči a sourozenci před 97 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Car Mikuláš II. s rodinou

Car Mikuláš II. s rodinou | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Ruská carská rodina byla po zatčení dopravena do Jekatěrinburgu, kde ji uvěznili v domě kupce (podle některých zdrojů důlního inženýra) Ipaťjeva. Tam byli v noci ze 16. na 17. červnence 1918 bolševickým komandem popraveni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii vyvraždění carské rodiny v Rusku vysvětluje komentátor ČRo Libor Dvořák

Poté byli pohřbeni na tajném místě, i když obyvatelé Jekatěrinburgu a okolí celou dobu věděli, že hrob někde je. Tajně byl odkryt buď v roce 1978 nebo 1979, vše ale bylo zveřejněno až v roce 1991 v dobách, kdy se hroutil Sovětský svaz.

V den 80. výročí vraždy slavnostně pohřbili v Petrohradu pět z nich, osud zbývajících dvou těl byl dlouho neznámý.

V roce 2007 se ale poblíž Jekatěrinburgu našly kosterní pozůstatky, o kterých hlavní genetická laboratoř v USA o rok později prohlásila, že patří někdejšímu následníkovi trůnu a jeho sestře.

Skončily tak spekulace o tom, že někdo z panovnické rodiny mohl masakr přežít.

Jitka Malá, Libor Dvořák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme