Polnou na Šumavě čekají v polovině ledna historicky první volby

Po zmenšení Vojenského újezdu Boletice vzniká v jižních Čechách nová obec Polná na Šumavě. Dvě stovky obyvatel teď mají před sebou důležité rozhodnutí - sestavit kandidátní listiny pro volby do obecního zastupitelstva. Stihnout to musí do 11. listopadu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedna ze samot vojenského újezdu - Polná na Šumavě

Jedna ze samot vojenského újezdu - Polná na Šumavě | Foto: Petra Benešová

Na důležitou schůzku přípravného výboru pro založení obce Polná na Šumavě přišla i Eva Štíchová. „Smyslem dnešní schůzky je sestavit kandidátku,“ vysvětluje.

Za čtyři roky od příprav na zmenšení Vojenského újezdu Boletice počet jednání nespočítá. Podobně je na tom Oldřich Fröhlich z Květušína, který bude místní částí nové obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nová obec Polná na Šumavě vzniká po zmenšení Vojenského újezdu Boletice. Jak se místní připravují na volby, zjišťoval Václav Malina

„Nevím, kdy naposled se událo v této republice, že by nějaká nová obec vůbec vznikla. Že se obce dělí, je fakt, že se obce slučují, to je taky pravda, ale nové zkrátka nevznikají. Takže je to takové novum,“ říká.

Polná na Šumavě se stane novou obcí odbitím půlnoci 31. prosince 2015. Po vyčlenění z vojenského prostoru se bude sama starat o přidělený majetek a lidé si budou smět odkoupit byty, ve kterých žijí.

Začátek nebude jednoduchý, uvědomují si místní

Do Českého Krumlova je to za prací 20 kilometrů. Ve vsi funguje pošta, nemají tady ale hospodu ani mateřskou školu. Start do nové éry tak nebude jednoduchý.

„Nově vzniklá obec bude spíš práce, než se dívat na úspěchy, kolik jsme toho vybudovali. Co by měla obec prvně zařídit, jak si zařídí účet, jak si zařídí majetek, jak si ho zaeviduje. Je to poměrně složitá záležitost,“ uvědomuje si Oldřich Fröhlich.

Do debat o budoucnosti obce se zapojili i pánové Milan a Vladimír. „Že se něco změnilo, to je akorát úřední detail. Všechno je o lidech, jestli budou mít sami zájem,“ míní.

Kandidovat ve volbách bude i paní Lenka. Podle ní by se mělo vsadit hlavně na mladé lidi. „Ale nejsou moc vidět. To už musí každý sám za sebe se nějakým způsobem projevit,“ poznamenává.

První volby do zastupitelstva obce budou 16. ledna.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme