Soužití s přírodou se budou učit předškoláci ve Staňkově

18. říjen 2015

Terária na hmyz, záhonky na ovoce a zeleninu nebo domeček z proutí - to vše a mnohem víc nabídne dětem nová zahrada v mateřské škole ve Staňkově na Domažlicku.

Zahrada Mateřské školy ve Staňkově na Domažlicku se změní k nepoznání. Rozlehlý areál během pár týdnů zaplní cesty ze dřeva, kamene a kůry, nově vznikne také vodní brouzdaliště i záhonky na pěstování ovoce a zeleniny. Projekt zaměřený na environmentální výchovu má dětem umožnit pozorování přírody zblízka a rozvíjet jejich tvořivost i fantazii.

„Zahrada mateřské školy teď je v neutěšeném stavu, samé kořeny, desky betonové. Teď je to trošičku už srovnané, už jsou připravené i prostory na herní prvky a pak by se měl rovnat terén," popsala ředitelka zařízení Marie Němcová.

U vstupu do prostoru budoucí zahrady je zatím jáma, hromady hlíny a větví. Už brzy by se to ale mělo změnit. Umístěna tam má být pirátská loď, k ní pak povede cesta vystavěná z kamene, kůry, písku a také mnoho dalších prvků. V zadní části je například obrovský kopec, který mohou děti v zimě využívat k bobování. Ve speciálních teráriích pak mohou zblízka pozorovat i některé živočichy.

„Budou moct sledovat brouky, žížaly a housenky a takové ty potvůrky, jak to žije, když se to tam dá. Vajíčka, larvy a ten vývojový postup," uvedla Marie Němcová.

Prostor nové environmentální zahrady mateřské školy ve Staňkově doplní také zahradní altán a tzv. vrbový koutek.

„Stačí to jenom stříhat a vytvoří se pro děti přírodní prostor, kde se můžou schovat. A děti takové ty prostory, kde je útulno, mají rády," dodala Němcová.

Hlavním důvodem, proč se ve staňkovské školce rozhodli vytvořit právě environmentální zahradu, je snaha podnítit v dětech pozitivní vztah k přírodě. To by pak, až budou starší, mělo zajistit, že se nenechají zkazit technikou a spíš najdou mezi přírodním a technickým světem rovnováhu. Na nové zahradě by si děti mohly začít hrát už letos v listopadu.

autor: mkl
Spustit audio