Ostrava se chystá na přísnou regulaci hazardu. Automaty mají zmizet z poloviny obvodů

Ještě něco málo přes rok bude Ostrava dobrou adresou pro provozovatele hazardu. Pak město zásadně přitvrdí. Začne totiž platit nová vyhláška, která hazardní hry přísně zreguluje. Teď v Ostravě funguje přes tři tisíce hracích přístrojů, většina ale musí zmizet. A třeba v Porubě, Vítkovicích i v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih chtějí vytlačit automaty úplně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„U nás na Jihu jsou herny úplně všude. Někteří lidé se v podstatě dívají z baráku každým směrem na nějakou hernu,“ popisuje současný stav místostarosta nejlidnatějšího ostravského obvodu Martin Bednář z hnutí ANO.

Od roku 2017 by se však situace měla zásadně změnit. Herny budou muset skončit. „Slibuji si od toho, že nevzniknou noví patologičtí hráči. Je pravda, že ty současné už asi nezachráníme, ale můžeme zachránit další generace,“ říká Bednář.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se Ostrava připravuje na plánované potlačení hazardu, zjišťovala Iva Havlíčková

Město respektovalo návrhy jednotlivých obvodů. Plošný zákaz si přála polovina, ostatním stačí různá míra regulace.

„Podstatné je ještě časové omezení, kdy na území celého města bude zákaz hraní hazardních her v době od třetí hodiny ranní do desáté dopolední, s výjimkou kasin,“ upřesňuje primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

Přísnou regulací hazardu město ale současně přijde o snadný zisk do své pokladny. „Musíme ty peníze najít někde jinde. Musíme ušetřit jiné výdaje, snad se zvýší daňové příjmy na straně města, takže věřím, že si s tím poradíme,“ dodává Macura.

Zástupci hazardu varují před rozmachem černých heren

Stovky přístrojů bude muset z Ostravy odvézt i jeden z největších provozovatelů automatů, společnost Synot Tip. Podle výkonného ředitele Petra Mikošky ale přehnaná regulace k ničemu nevede. Namísto legálních se totiž rozmáhají černé herny.

„Negativní jevy s tím spojené jsou tam neustále a navíc tam nikdo nic nekontroluje. Nekontroluje se tam maximální sázka, nekontroluje se hraní mladistvých, nikdo neplatí žádné daně. To znamená, že negativní jevy jsou extrémní,“ upozorňuje Mikoška.

Obavy z rozmachu černých heren mírní zastupitel za KSČM Josef Babka. Zasáhnout podle něj musí policie. „To je věc represivních orgánů, které musí zabezpečit dodržování právních předpisů, které obec přijala,“ zdůrazňuje Babka.

Provozovatelům hazardních her bez povolení hrozí až tři roky vězení.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme