Česko zachází s uprchlíky drsně, upozornila v reportáži agentura Reuters

Pár syrských uprchlíků mířících do Německa skončil po 24 dnech útěku z vlasti ve vazbě v České republice a zůstal v ní 40 dní. S využitím tohoto případu dnes agentura Reuters v rozsáhlém materiálu kriticky upozornila na podmínky, s nimiž se uprchlíci v Česku setkávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali

Zástupci agentury Reuters chtěli navštívit uprchlíky v Bělé-Jezové, povolení ke vstupu prý nedostali | Zdroj: Reuters

Bezdětný a nesezdaný pár Syřanů, jimž je 23 let, byl zadržen, protože vstoupil do Česka bez víz.

„Řekli nám, že to potrvá jenom několik hodin, ale bylo z toho 40 dní. Dali nám pouta a odvezli na policejní stanici někam do podzemí," řekl muž, jehož Reuters označil kvůli jeho ochraně fiktivním jménem Rámiz.

Podobnou zkušenost mají s přísnou imigrační politikou stovky dalších uprchlíků, píše Reuters. Zástupci ochránců lidských práv tvrdí, že podmínky, v nichž jsou někteří uprchlíci zadržováni, jsou horší než ve věznicích.

Českou republikou, která leží severně od běžných cest používaných uprchlíky směrem do Německa, přitom prochází jenom zlomek ze stovek tisíc lidí, kteří se rozhodli odejít do Evropy.

Fotograf agentury Reuters zachytil uprchlíky v Bělé-Jezové, snímky mohl pořídit pouze přes plot | Foto: Reuters

V Česku jsou lidé dlouho zadrženi a většina z nich je propuštěna s nařízením zemi opustit, což vyvolává otázky o smyslu české politiky. Podle ochránců lidských práv může jít o úmysl, aby tak byli další běženci odrazeni od průjezdu Českem.

Rámiz upozornil na to, že postup Čechů se velmi liší od toho, jak s uprchlíky jedná Maďarsko nebo Rakousko. „Policie v jiných zemích nám pomáhala, ne jako tady," řekl Rámiz, který byl zadržován v zařízení ve Vyšních Lhotách. Policie prý jemu a jeho partnerce odebrala telefon i peníze a Syřané museli za den pobytu a za stravu zaplatit deset eur. Nyní jsou v ubytovně v Praze a chystají se odjet do Německa.

Chovanec: Nejsme xenofobní země, jednáme podle práva

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na dotaz Reuters řekl, že policie jedná podle práva, když zadržuje lidi, kteří vstoupí do země nelegálně.

„Nejsme xenofobní země. Musíte si uvědomit, že ti lidé porušují zákon: vstupují na české území bez platných dokumentů. Nejsou zadržováni tak dlouho, snažíme se je ve shodě s evropskými zákony vracet do nejbližší země. Do Rakouska do sedmi dní. Problémy jsou v případě Maďarska a Řecka, protože ty vrácené lidi nepřijímají, proto zůstávají 40 dní," uvedl ministr.

Ochránci lidských práv tvrdí, že někteří běženci jsou drženi ještě déle a že zákon umožňuje až 90denní zadržení. Minulý týden bylo ve třech centrech v ČR 533 osob. Zadržena je většina z lidí, kteří buď požádali o azyl v jiné zemi, nebo o něj chtějí požádat v Německu. Letos v Česku o azyl požádalo 1115 lidí, přičemž polovina z nich byli Ukrajinci a jenom 73 Syřané.

Demonstrace proti uprchlíkům v Praze (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Reuters shrnuje odmítavý postoj České republiky vůči kvótám v rámci EU a také protiislámské výroky prezidenta Miloše Zemana. Připomíná také, že podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je polovina Čechů proti přijímání uprchlíků, a to i z válečných oblastí.

'V Bělé žijí běženci hůř než vězni'

Dále se v materiálu Reuters kritizují podmínky v záchytných táborech. Situace v obci Vyšní Lhoty je prý ještě dobrá ve srovnání se zařízením v Bělé-Jezové.

Na to upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, která zařízení navštívila. Běženci podle ní nevědí, proč tam jsou, na jak dlouho a jaký je jejich status. Právě Šabatová řekla, že uprchlíci žijí hůř než vězni. V době její návštěvy dostávali jako jídlo třikrát denně rohlíky se sýrem, spali na lůžkách bez prostěradel a povlečení, nedostávalo se toaletních potřeb.

Uprchlické tábory | Foto: Český rozhlas

Pro 700 lidí bylo k dispozici pět sociálních pracovníků a jeden lékař se dvěma zdravotnicemi. Syn v jedné syrské rodině trpěl astmatem, nedostával náležité léky a sanitku, která pro něj byla několikrát přivolána, musela rodina platit. Reuters píše, že zařízení chrání dvojitý plot, jehož vnitřní část je zakončena ostnatým drátem. Zástupci Reuters prý nedostali povolení k návštěvě.

Ministr Chovanec přiznal část problémů a řekl, že je málo tlumočníků. „Bereme situaci velmi vážně, ale jsme přesvědčeni, že děláme maximum, aby ti lidé žili ve standardních, právních podmínkách," citoval ho Reuters. Vláda prý otevírá další centra a některá přizpůsobuje potřebám rodin, aby se situace zlepšila. Odebírání telefonů a peněz prý je v souladu se zákonem.

Špatné zacházení s uprchlíky má prý odradit další

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek se domnívá, že špatné zacházení je úmyslné a že má odradit další uprchlíky od průjezdu Českem.

„Životní podmínky zahrnující strážce se psy, kteří kontrolují lidi v noci, špatné jídlo a hygienické podmínky, rozdělování rodin, to vše je ponižující a v rozporu s evropským právem. Obáváme se, že se to nezlepší, je to součástí státní politiky odradit co nejvíce lidí, kteří by mohli přijít v budoucnu," řekl.

Reuters citoval také ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO), který patří ke kritikům zavedené praxe. „Jediné, co podle našich zákonů spáchali, je přestupek. Nečekáte, že vás zavřou na 90 dní," řekl. Nevyloučil v budoucnu žaloby na stát.

„Když jsme byli v táboře, nenáviděli jsme Českou republiku. Až když jsme se setkali s lidmi z charity a Červeného kříže, zjistili jsme, že v téhle zemi jsou i dobří lidé," řekl Rámiz.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme