Bixiga 70

19. říjen 2015

Skupina Bixiga 70 si zvolila jméno podle čtvrti největšího brazilského města Sao Paula, v níž se usazovali především přistěhovalci z Itálie - ale jak uslyšíme, po hudební stránce hudebníky inspiruje spíš Afrika.

Sao Paulo je se svými 12 miliony obyvatel nejlidnatějším městem nejen Brazílie, ale celé jižní polokoule. Populace národnostních menšin tu dosahuje astronomické výše, žije zde například více než půl milionu Japonců a milion Arabů. Do kultury a především do hudby se nejsilněji otiskly africké vlivy - a to díky otrokářské minulosti. Afričané si ze své vlasti přinesli i náboženství, které pak skrytě propojili s katolickou vírou, vnucenou misionáři. Dodnes se tu slouží napůl křesťanské mše santeria s doprovodem afrických bubnů i zpěvů. Na africké styly navazuje i skupina Bixiga 70, která čerpá především z afrobeatu, relativně moderního žánru, který vznikl v Nigerii před 40 lety: v praxi se jedná o intenzivní, neustále pulsující rytmus, nad kterým se vlní zvuk dechové sekce.

Průkopníkem stylu afrobeat, který dnes znovuožívá v podání skupiny Bixiga 70 i dalších, byl nigerijský saxofonista Fela Kuti. Hudba pro něj byla součástí permanentního boje proti tehdejší nigerijské diktatuře - s níž se Kuti dostal několikrát do ostrého konfliktu. Na základě jeho barvitého životního příběhu vznikl muzikál, který se hrál ve Spojených státech i v Anglii, a dnes, 18 let po jeho smrti, je Kutiho hudba překvapivě živá.

03494237.jpeg

Skupin a Bixiga 70 pochází z brazilského velkoměsta Sao Paula, ale čerpá ze širokého spektra jak afrických, tak i brazilských souborů, které hrají africký repertoár. Tím nejvíce africkým regionem Brazílie je spolkový stát Bahia s hlavním městem Salvador. Kdysi to byl cíl otrokářských lodí, a dodnes zde převládá černošská populace. Dominantní vliv Afriky se tu uplatňuje v ostrém rytmu samby, při karnevalových oslavách i ve výtvarném umění. Řada černošských zvyků se zde zachovala dokonce lépe, než na africkém kontinentě.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Ventania, 100% 13, Di Dancer, Mil Vidas.

Spustit audio