Banky budou od ledna muset hlásit účty zahraničních klientů, potřebný zákon ale chybí

Od příštího roku budou muset banky informovat Finanční správu o účtech zahraničních klientů, a to osobních i firemních. Hlavním důvodem je snaha zamezit daňovým únikům. Banky k tomu zavazuje směrnice Evropské unie, příslušný zákon ale ještě v Česku neplatí, což může bankám zkomplikovat práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vývozci potravin do Ruska přicházejí o stovky milionů korun, problémy však mají i vývozci strojů a zařízení

Vývozci potravin do Ruska přicházejí o stovky milionů korun, problémy však mají i vývozci strojů a zařízení | Foto: CC BY 2.0, Sean MacEntee

Banky budou muset shromažďovat údaje o účtech svých zahraničních klientů, včetně daňového identifikačního čísla.

Postoupí je pak Finanční správě, která je dá k dispozici daňovým úředníkům v té zemi, ve které má majitel účtu sídlo. Stejně tak se česká Finanční správa dostane k informacím o účtech českých občanů nebo podniků v zahraničí. Informační povinnost bude platit i v případě, že má podnik několik majitelů z různých zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Banky budou muset informovat Finanční správu o účtech zahraničních klientů. Zákon, který jim to má umožnit, ale zatím chybí. Podrobnosti zjišťovala Jitka Hanžlová

„Banky budou povinny zjišťovat identifikační údaje i o všech tzv. ovládajících osobách, to znamená těch, které drží 25 či více procent hlasovacích práv. A zase budou muset zjišťovat údaje až do úrovně daňového identifikačního čísla,“ vysvětluje náměstek ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík.

Daňové identifikační číslo banky neznají a budou se na něj muset ptát svých klientů. To by jim měla umožnit změna legislativy. Návrh ale zatím není ještě ani ve sněmovně.

„Evropská unie vydala předběžně směrnici, ale vykonávací předpis jsme dostali pozdě. Bohužel je tam zpoždění, to je pravda, ale děláme maximum pro to, abychom to stihli v termínu,“ tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Základní požadavky jsou známé právě ze směrnice Evropské unie. Proto se například česká Finanční správa už na své nové povinnosti chystá.

„Finanční správa v současné době připravuje systém pro sběr a zpracování dat od finančních institucí a předpokládá vyčlenění dvou až tří zaměstnanců na tuto agendu,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Linda Paterová.

Zpoždění by přineslo náklady navíc

Rozhodující pro banky bude, zda legislativní změna začne platit od začátku příštího roku, nebo až později. Zpoždění by jim totiž mohlo zvýšit náklady.

„Pokud by účinnost nastala 1. 1. 2016, tak by banky přistupovaly ke všem novým klientům už na základě tohoto prováděcího zákona a zjišťovaly předepsané informace, protože by k tomu měly právní základ,“ popisuje náměstek ředitele České bankovní asociace Filip Hanzlík.

„Pokud by ale zákon nabyl účinnosti později, tak by se k těmto klientům musely vrátit a zpětně od nich tyto informace vyžadovat. To s sebou nese zvýšené náklady,“ upozorňuje Hanzlík.

Banky budou hlásit jen stav na kontě, ne pohyby peněz. Přístup k informacím bude mít jen Finanční správa. „Informace jsou striktně určeny pro příslušný správní úřad. Nebezpečí, že by se k údajům o účtu manžela dostala zhrzená manželka nebo třeba milenka, soused, případně konkurent, to by hrozit opravdu nemělo,“ slibuje náměstek ředitele České bankovní asociace.

Bankovní asociace odhaduje, že hlášení o účtech zahraničních klientů nebude pro finanční ústavy příliš drahé. Údaje by banky měly začít sbírat od příštího roku a na konci června 2017 budou poprvé odevzdávat reporty o účtech klientů za rok 2016.

Podobnou smlouvu má Česká republika už se Spojenými státy. Chystané změny, ke kterým se připojí padesátka zemí, by mohly znamenat konec současných daňových rájů, do kterých si firmy či lidé často „ulévají“ peníze. Ke smlouvě totiž přistoupí také takové státy jako Švýcarsko, Lucembursko, Britské Panenské ostrovy nebo Kajmanské ostrovy.

Jitka Hanžlová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme