Vinaři přikyselují víno, na kvalitě a ceně se to neprojeví
Čeští vinaři bojují s kvalitou vína. Některé odrůdy jsou totiž kvůli extrémnímu suchu a horku příliš cukernaté. Stát proto vinařům udělil výjimku, díky které můžou víno přikyselit.
K dokyselování přistoupili vinaři naposledy před třemi lety. Letošní rok byl extrémně slunečný, a vinobraní tedy začalo dřív. Některé odrůdy tak mají vysokou cukernatost, a ztrácejí naopak přirozený obsah kyselin.
Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye nejde o žádnou chemii, ale o přírodní úpravu vína:
„Kyselina vinná se přidává do moštů, takže to zásadní ovlivnění nezpůsobí. Nadbytečná kyselina se krystalizuje a v průběhu kvašení se pak usadí a odchází ven z vína. Vinaři mají přesně stanovené dávky, které mohou používat tak, aby bylo víno harmonické.“
O výjimku už požádaly i další země, jako třeba Německo, Španělsko nebo Itálie. Zatímco v jižních státech je dokyselování vína běžné, v Česku je potřeba svolení Evropské unie, a to prostřednictvím ministerstva zemědělství.
Podle Svazu vinařů by se zásah neměl nijak projevit v navýšení ceny. Například před rokem řešili vinaři přesně opačný problém, kdy kvůli špatnému počasí napadla úrodu hniloba.
Sklizeň proto musela začít předčasně a víno nebylo dostatečně cukernaté. Vinaři proto žádali o možnost umělého doslazování. Ani to nemělo na cenu vliv.
Letos jsou sklizené více než dvě třetiny úrody. Přestože vinaři měli obavy, že se počasí promítne i do nižších sklizní, letošní rok by nakonec měl být ve výnosnosti i kvalitě vína dokonce nadprůměrný.
Svaz vinařů odhaduje výnos šest a půl tuny z hektaru a to odpovídá sklizni zhruba 750 tisíc hektolitrů.