Vinaři přikyselují víno, na kvalitě a ceně se to neprojeví

Čeští vinaři bojují s kvalitou vína. Některé odrůdy jsou totiž kvůli extrémnímu suchu a horku příliš cukernaté. Stát proto vinařům udělil výjimku, díky které můžou víno přikyselit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinná réva, vinohrad, vinobraní

vinná réva, vinohrad, vinobraní | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

K dokyselování přistoupili vinaři naposledy před třemi lety. Letošní rok byl extrémně slunečný, a vinobraní tedy začalo dřív. Některé odrůdy tak mají vysokou cukernatost, a ztrácejí naopak přirozený obsah kyselin.

Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye nejde o žádnou chemii, ale o přírodní úpravu vína:

„Kyselina vinná se přidává do moštů, takže to zásadní ovlivnění nezpůsobí. Nadbytečná kyselina se krystalizuje a v průběhu kvašení se pak usadí a odchází ven z vína. Vinaři mají přesně stanovené dávky, které mohou používat tak, aby bylo víno harmonické.“

O výjimku už požádaly i další země, jako třeba Německo, Španělsko nebo Itálie. Zatímco v jižních státech je dokyselování vína běžné, v Česku je potřeba svolení Evropské unie, a to prostřednictvím ministerstva zemědělství.

Podle Svazu vinařů by se zásah neměl nijak projevit v navýšení ceny. Například před rokem řešili vinaři přesně opačný problém, kdy kvůli špatnému počasí napadla úrodu hniloba.

Vinná réva připravená k lisování | Foto: Michal Trnka

Sklizeň proto musela začít předčasně a víno nebylo dostatečně cukernaté. Vinaři proto žádali o možnost umělého doslazování. Ani to nemělo na cenu vliv.

Letos jsou sklizené více než dvě třetiny úrody. Přestože vinaři měli obavy, že se počasí promítne i do nižších sklizní, letošní rok by nakonec měl být ve výnosnosti i kvalitě vína dokonce nadprůměrný.

Svaz vinařů odhaduje výnos šest a půl tuny z hektaru a to odpovídá sklizni zhruba 750 tisíc hektolitrů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme