Platy ve veřejném sektoru od listopadu stoupnou o tři procenta

Platy zaměstnanců veřejného sektoru od listopadu vzrostou o tři procenta. Jde například o knihovníky, pracovníky v sociálních službách, policisty a hasiče. Od listopadu se zvýší také tarify učitelů o 3,3 procenta. Zdravotníci budou mít od ledna víc o pět procent. Vláda návrh schválila cestou vlakem do Ústí nad Labem, kde má dnes výjezdní zasedání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

„Návrh zohledňuje současný i očekávaný ekonomický vývoj a stagnaci výše platů zaměstnanců ve veřejných službách a správě v letech 2009 až 2013," uvedlo ministerstvo práce v podkladech pro vládu.

Například hasiči dostanou o tři procenta vyšší výplatu už od listopadu. Zdravotníci až v lednu, ale polepší si o pět procent.

„Pokud jde o zaměstnance, kteří jsou přímo financováni státem, dotkne se to nejvyššího počtu zaměstnanců, což jsou učitelé. Ti jsou financováni přímo ze státního rozpočtu a na jejich platy budou poskytnuty příslušné finanční prostředky ministerstva školství. Dotkne se to policistů a hasičů, kteří jsou financovaní ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva vnitra,“ vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, koho se zvýšení mezd týká.

Na potřebě růstu výdělků se vláda shodla s odbory v polovině září a koncem měsíce pak rozhodla o posílení letošních výdajů rozpočtu na platy o 866,03 milionu korun.

Na platy učitelů i nepedagogických pracovníků ve školách půjde letos 398 milionů korun. Tyto peníze lze využít na nárokové složky platu i na odměny.

„Jsem za navýšení platů pracovníků škol ještě v letošním roce velmi ráda. Je to důkaz, že školství je opravdovou prioritou této vlády," uvedla v tiskové zprávě ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Šestý stupeň pro pedagogy s praxí nad 32 let

Pro příští rok by do tříprocentního zvýšení platů i s odvody mělo putovat 2,5 miliardy korun. Kromě toho by na přidání učitelům mělo být 1,92 miliardy, další půlmiliarda půjde na platy nepedagogických pracovníků ve školách.

Pro učitele se v souvislosti s růstem platů také změní tarifní tabulka, nově bude zaveden šestý stupeň pro pedagogy s praxí nad 32 let.

Celkem 149 000 lidí pak platí kraje, města a obce. Tříprocentní přidání by je mělo od listopadu vyjít na 1,5 miliardy.

Ze zdravotního pojištění dostává plat 78 000 pracovníků. Od ledna si přilepší o pět procent. Zdravotnická zařízení by na to měla dostat 1,4 miliardy korun.

Olomoucký kraj: Dotace stačit nebudou

Olomoucký kraj má k návrhu výhrady. Kvůli zvýšení tarifů bude prý letos muset na sociální služby dát o 3,2 milionu víc a v příštím roce pak o 20 milionů, navýšení dotace na to ale stačit nebude.

Podle ministerstva práce se na přidání v posledních dvou měsících mohou využít peníze z červencové finanční injekce 780 milionů do sociálních služeb.

Dotace v příštím roce by zatím podle návrhu rozpočtu měly být nižší než letos. Měly by činit 8,2 miliardy, v tomto roce to bylo 8,36 miliardy, uvedlo ministerstvo práce.

Odbory chtějí v lednu další 2 %

S navrhovaným nařízením nesouhlasí ani odbory. Původně chtěly přidat o pět procent. Podle nich by se tedy měly platy od listopadu zvýšit o tři procenta a o další dvě pak od ledna, zdravotníci by měli od nového roku dostat deset procent navíc.

O tři procenta by si měli od listopadu polepšit i zaměstnanci ve státních úřadech a institucích. Do zvýšení jejich platů má podle návrhu systemizace, který připravil resort vnitra, putovat 133,27 milionu Kč. Pro pracovníky, kteří se řídí služebním zákonem, je na přidání na listopad a prosinec 73,18 milionu. Zaměstnancům pod zákoníkem práce připadne 60,08 milionu.

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO pomůže zvýšení platů ve státní sféře ekonomice a můžou se díky tomu zvýšit platy také v soukromé sféře.

„Soukromá sféra bude k tomu donucena, protože paradoxně dneska se navyšuje počet volných pracovních míst. Musíme udělat analýzu, proč nejsme schopni vlastně ta místa obsadit našimi občany. A samozřejmě konkurence dneska začíná být velká, protože je málo lidí na práci,“ shrnul.

Platy (mzdy) státních zaměstnanců | Foto: ČTK

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme