Památník odbojářům v Lidicích chceme, ale určitě ne monumentální, ujišťuje aktivista

19. říjen 2015

Nedávno se v Lidicích na území památníku uskutečnilo památné setkání připomínající zdejší rodáky Josefa Horáka a Josefa Stříbrného.

Média událost komentovala jako poklepání na základní kámen plánovaného památníku nebo pomníku nejen dvěma jmenovaným, ale všem příslušníkům československého zahraničního odboje.

Co tedy nakonec v Lidicích vznikne a z jakých důvodů?

„Oba dva rodáci jsou už v areálu připomenuti pamětní deskou, vznik památníku není vhodný,“ uvedl v pořadu Pro a proti historik Jaroslav Šebek.

Podle něj není ani na místě účastníky zahraničního odboje připomínat právě v Lidicích. „Našly by se mnohem vhodnější prostory.“

Historik především postrádá ideovou rovinu celého projektu. „Tedy: Komu je památník určen?“ ptal se.

„Není důležité mít v Lidicích monstrózní památník, ale znát celý příběh,“ doporučil Šebek.


Šebek: „Správně o roli těchto dvou hrdinů musíme diskutovat, a jsem pro to, aby se udělaly osvětové pořady k výročím narození... Je třeba ale říci, že oba odbojáři byli vnímání rozporuplně i ve vlastní vesnici. Někteří jim přisuzovali vinu, že právě jejich útěk do západní armády upřel pozornost nacistů na Lidice.“

Miroslav Kaliba ze Spolku pro vybudování památníku Josefa Horáka a Josefa Stříbrného v Lidicích není se stávající formou připomínky paměti odbojářů spokojen.


Kaliba: „Jestli to bude malé, tlusté, tenké, vertikální nebo horizontální skulptura, nebo tam jen poteče potůček, je pro mě v současné době naprosto nedůležité... Horák a Stříbrný byli jediní dva bojovníci, kteří za Lidice bojovali, a to ještě dřív, než byla vesnice vyhlazena.“

„Zdá se nám, že destička umístěná v části muzea není tím nejvhodnějším způsobem, jak si hrdiny připomenout,“ prohlásil.

Aktivista také kritizoval způsob, jakým média o projektu informují.

„Ta úmyslná deformace našeho záměru médii, která si vybírají témata a jen slovíčkaří,“ popsal své výhrady k mediální prezentaci projektu Spolku.

Jeho zakladatelé si dali do názvu slovo památník, ale to proto, že času bylo málo, vysvětlil aktivista. „Co by na místě mělo stát, je výsledkem soutěže, která bude vyhlášena,“ dodal.

„Napsali jsme koncept památníku a z něho si naši oponenti vybrali tři čísla a jedno slovo. Rozhodně nemá jít o monumentální objekt, jak záměr interpretují média,“ ujistil Miroslav Kaliba.

autoři: luv , oci
Spustit audio