Studenti v Dačicích postavili vlastní elektrotraktor. Mají o něj zájem už i podnikatelé

19. říjen 2015

Desítky hodin soustružení, stříhání plechů, návrhů elektrických rozvodů a na konci neobvyklá studijní pomůcka. Studenti Středního odborného učiliště v Dačicích si postavili vlastní elektrotraktor. Naučili se tak nejrůznější pracovní postupy, ale získali i řadu ocenění. A zájem o traktor mají už i podnikatelé.

Některé součástky stroje jsou koupené, ale velkou část vytvořili studenti sami. „Já jsem dodělával takový ten design. Stříhali jsme plechy přesně na míru a připravili je tak, aby je mistři mohli už jen svařit,“ popisuje Filip Marsa, který se druhým rokem učí na opraváře zemědělských strojů.

O elektrotraktor, který utáhne až 160 kilogramů, mají zájem dokonce podnikatelé, například zahradníci, kteří pěstují květiny ve velkých sklenících. „Říkali, že na trhu neexistuje nic, čím by mohli ve sklenících jezdit. Malý traktor se spalovacím motorem dělá obrovský hluk v uzavřeném skleníku a je problém s odvětráním prostoru. Náš elektrotraktor by se jim prý přesně hodil,“ říká učitel odborného výcviku Ladislav Mátl.

Střední odborné učiliště v Dačicích proto začíná jednat o patentování stroje. Kromě toho pro něj najde využití i přímo ve výuce. „Máme trochu problém naučit žáky couvat s klasickým přívěsem, trvá to spoustu hodin. Napadlo nás tedy využít elektrotraktor, ke kterému začneme vyrábět přívěs. Myslíme si, že žáci pochopí princip couvání při nácviku na této soupravě a znamená to ohromnou úsporu paliv a menší zatížení životního prostředí,“ dodává zástupce ředitele školy Jiří Doležal.

Elektrotraktor přinesl učilišti i řadu ocenění. Zatím poslední cenou je druhé místo v soutěži Energy Globe Award.

autor: hoch
Spustit audio