Začíná festival Bonjour Plzeň! Nabízí tanec, koncerty i gastronomii

Koncerty, filmová představení, taneční vystoupení, výstavy, literární pořady i ochutnávky typických francouzských specialit. To všechno nabídne v Plzni 23. ročník festivalu francouzské kultury Bonjour Plzeň! Akce, která se koná v rámci programu Evropské hlavní město kultury 2015, začíná dnes a potrvá až do 7. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno. Ilustrační foto.

Víno. Ilustrační foto. | Foto: licence Public Domain (eng), Serge Esteve

Festival začne i skončí tancem. Na začátku nabídne freestylové vystoupení taneční skupiny City Breakers, která přijíždí z belgického Liège.

Na konci to pak bude tanečně-hudební představení Perierat. „Je to spojení českých a francouzských umělců. Představení vzniklo zde v České republice,“ přiblížila Silvie Payenová z pořádající Francouzské aliance Plzeň.

Přehrát

00:00 / 00:00

O festivalu Bonjour Plzeň! natáčela redaktorka Jana Kosová

Obě představení se uskuteční v areálu Depa 2015. Jedno dnes večer a druhé 7. listopadu, vždy od 19. hodin.

Co se týká koncertů, má Bonjour Plzeň! na programu dva. Jeden bude v kavárně Frenchie Café, kde vystoupí francouzský šansoniér Olivier L’Hôte. „Přijede zpívat Brassense a také svoji vlastní tvorbu, která je Brassensem ovlivněná,“ uvedla Silvie Payen.

Druhý koncert se uskuteční v plzeňské Zach´s pub. „Skupina Le Thé des Loups – Čaj vlků – je to taková směs francouzské poezie a swingu,“ poznamenala Payen ke koncertu.

Přehlídka nabídne také několik výstav. Například výstavu Graff Mix’Cities, složenou z prací mladých lidí z Plzně a z partnerského města Limoges.

Festival Bonjour Plzeň! se snaží naplnit myšlenku mezinárodního dialogu mezi obyvateli Plzeňského kraje a obyvateli frankofonních zemí. Festival se koná v rámci programu Evropské hlavní město kultury 2015. Pořádá ho Francouzská aliance Plzeň a zapojí se do něj i partnerská města – belgické Liege a francouzské Limoges. Více o programu festivalu lze najít na webu Francouzské aliance zde.

Výstava Komiks In pak představí práce účastníků komiksové soutěže, kterou Francouzská aliance v Plzni letos vyhlásila.

Třetí výstava ukáže staré školní snímky z malé vesnice v Burgundsku.

Francii budou moci návštěvníci festivalu také ochutnat. „Ochutnáme saucisson au gène, což je taková specialita z Beaujolais. Je to klobása, která se vaří na výliscích z vína. Je to specialita, která se jí vždycky na konci vinobraní,“ uvedla Silvie Payenová. Klobásky mohou lidé přijít ochutnat 26. října do Francouzské aliance.

Tam se 29. října uskuteční také kuchařský workshop zaměřený na specialitu z Limoges – hovězí soté s bernskou omáčkou a dauphinskými brambory.

Vyznavači poezie se budou moci vypravit na pořad Francouzské doteky. Své básně na téma Francie přečte plzeňská rodačka Karla Erbová. A texty budou také přeloženy do francouzštiny.

ČRo, Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme