V Dolních Břežanech otevřeli centrum ELI. Výkonné lasery teprve dorazí

Na místě, kde ještě před několika lety stály omšelé budovy někdejšího JZD, se bude dělat špičková věda. Řeč je o centru ELI v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Centrum, jehož výkonné lasery by měly vědcům pomoci při výzkumu vesmíru nebo v boji s rakovinou, se dnes slavnostně otevřelo. V plném provozu by mělo být v roce 2018.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova centra ELI a HiLASE Dolní Břežany

Budova centra ELI a HiLASE Dolní Břežany | Foto: Filip Jandourek

Centrum by mělo pomáhat vědcům z poměrně širokého množství oborů. Technologie napomohou třeba bádání v oblasti materiálů, ale využitelné budou třeba i pro strojírenství nebo biomedicínu.

„Sahá to až k biologickým aplikacím, můžeme se koukat detailně na strukturu buněk,“ přiblížil předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

V centru bude pracovat mezinárodní tým. „V současné době máme okolo 280 zaměstnanců, z čehož je asi 80 procent vědců, z nichž je zhruba 50 procent zahraničních,“ uvedl manažer projektu ELI Beamilines Roman Hvězda s tím, že se jedná například o Japonce, Američany, Brity, Němce, Italy či Francouze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum ELI v rozhovoru pro ČRo Plus přiblížil manažer projektu Roman Hvězda

Část lidí by podle něj měla v Dolních Břežanech pracovat dlouhodobě, část by přijížděla na experimenty.

„To znamená, že sem přijede skupina, která je poskládaná z vědců například z konkrétní univerzity, ale i z firmy, a ta skupina si tady během dvou, třech týdnů provede experiment, který by jinde nemohla naměřit,“ nastínil Hvězda.

Než však centrum začne naplno fungovat, ještě to nějaký čas potrvá. Zatím stojí v Dolních Břežanech jen samotná hala.

ELI (zkratka slov Extreme Light Infrastructure) Beamlines je nejdražší tuzemské vědecké centrum placené z evropských dotací. Celkově centrum přijde na přibližně 6,8 miliardy korun, z toho 5,8 miliardy zaplatí EU. Na pracovišti budou vědci schopní třeba simulovat děje uvnitř hvězd nebo zkoumat vnitřní stavbu živých buněk. Lasery by mohly pomáhat také v boji proti rakovině nebo při testování nových materiálů. Projekt v Česku řídí Fyzikální ústav Akademie věd. Další podobná laserová centra ELI vzniknou v Maďarsku a Rumunsku.

Lasery budou odborníci do centra instalovat postupně. Zatím to vypadá, že první bude v provozu příští rok a poslední v roce 2017. Stroje budou celkem čtyři. Dva se vyvíjejí v Česku a dva ve Spojených státech.

Pro představu: ten nejsilnější by měl umět vystřelit sice jen jeden paprsek za minutu, ovšem tak intenzivní, že kdyby působil nepřetržitě, tak by za deset sekund přivedl do bodu varu vodní nádrž Lipno, ze které by se za další minutu vypařila všechna voda.

Vědci mají lasery zatím očíslované, u toho by však nemělo zůstat. Fyzikální ústav AV, který projekt v Česku řídí, spolu s časopisem Vesmír hledají pro stroje jména a vyzývají, aby se do pojmenování zapojila i veřejnost. Více o podmínkách se lze dočíst na webových stránkách časopisu Vesmír zde.

Zájemci o prohlídku centra budou mít možnost 6. listopadu, kdy se tam koná den otevřených dveří. „Ideálně po registraci na našich webových stránkách budeme mít otevřeno pro všechny,“ poznamenal Roman Hvězda.

Laserové centrum ELI | Foto: Český rozhlas

ČRo, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme