Rok od vzniku Pegidy demonstrují příznivci i odpůrci hnutí v Drážďanech

Rok od první demonstrace protiislámského hnutí Pegida se v německých Drážďanech znovu sešli jeho příznivci. Protestují proti azylové politice německé kancléřky Angely Merkelové. Do centra města ale přišli také odpůrci Pegidy, kteří se od protiislámského hnutí chtějí distancovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rok od vzniku hnutí Pegida se v Drážďanech demonstruje, policie má situaci pod kontrolou

Rok od vzniku hnutí Pegida se v Drážďanech demonstruje, policie má situaci pod kontrolou | Foto: Pavel Polák

Před Semperovou operou v centru Drážďan se dnes sešlo asi 10 tisíc stoupenců hnutí Pegida.

„Celé náměstí je zaplněné do posledního místa. Původní odhady počítaly s tím, že sem přijde na 10 tisíc demonstrantů, což by podle mého odhadu odpovídalo,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Pavel Polák.

Drážďanská opera přivítala stoupence Pegidy projekcí nesouhlasných sloganů na velkoplošné obrazovce. Na světelné ploše se střídaly nápisy jako "Nejsme jevištěm pro xenofobii" nebo "Nejsme kulisou pro netoleranci".

Ve městě došlo také k několika střetům s levicovými radikály, kteří se pokusili protest narušit nebo ho ukončit. „Před začátkem demonstrace Pegidy jsem byl svědkem toho, jak létaly dělobuchy z jedné strany na druhou,“ dodává Polák.

Policie má ale situaci pod kontrolou. Kordon v centru oddělil stoupence Pegidy od jejích odpůrců.

„Máme nasazeno více než tisíc policistů a máme tu pomoc ze šesti spolkových zemí a od spolkové policie," upřesnil saský ministr vnitra Markus Ulbig.

Rok od první demonstrace nabírá hnutí Pegida kvůli uprchlické krizi znovu na síle

Číst článek

Pegida (v překladu Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu) pořádá od loňského října v Drážďanech pravidelné demonstrace proti islamizaci Německa. Největších protestů se zúčastnilo až 25 tisíc lidí.

Po rozkolu v hnutí ale začal počet účastníků klesat a znovu vzrostl až s prohloubením uprchlické krize. Zakladatel hnutí Lutz Bachmann byl počátkem října obviněn z podněcování nenávisti vůči imigrantům.

Rok od vzniku hnutí Pegida se v Drážďanech demonstruje, policie má situaci pod kontrolou | Foto: Reuters

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme