Česko podle EK vyhošťuje málo nelegálních migrantů. Mícháte hrušky s jablky, vzkazuje Chovanec

Evropská komise chce po Česku vysvětlení, proč nedokáže vyhošťovat lidi, kteří jsou na jeho území nelegálně. Komise to vyčítá českému ministerstvu vnitra v dopise, který má Český rozhlas k dispozici. Česko přitom v rámci EU dlouhodobě vyzývá k razantnějšímu boji s nelegální migrací a požaduje rychlé vyhošťování ekonomických migrantů. Tedy těch, kteří nemají právo na azyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku

Detenční zařízení pro uprchlíky v Drahonicích na Lounsku | Foto: Jan Beneš

Komise ale ve svém dopise upozorňuje, že Praha sama vrací zpět jen 13 procent lidí, kteří jsou v Česku nelegálně. Průměr zemí Evropské unie je přitom 39 procent. Komise proto žádá ministerstvo vnitra, aby jí do měsíce předložilo seznam opatření, kterými chce situaci zlepšit.

Evropská komise v dopise zdůrazňuje, že vracení lidí, kteří jsou v zemích unie nelegálně, „je klíčové pro snížení nelegální migrace“. Komise i země unie se shodují, že osmadvacítka může pomáhat jen těm, kteří to opravdu potřebují. „Ekonomičtí migranti v Evropě nemůžou zůstat,“ říká německá kancléřka Angela Merkelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Bruselu informoval zpravodaj ČRo Ondřej Houska a vyjádřila se taky zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Pavla Novotná

Komise uvádí statistiky Eurostatu, dodané samotným Českem, podle kterých Česká republika v roce 2014 nařídila celkem 2460 lidem, aby opustili jeho území. Reálně ale vyhostila jen 320 lidí. Dopis, datovaný 8. 10. 2015, podepsal generální ředitel Generálního ředitelství pro migraci a vnitřní záležitosti Matthias Ruete.

Ministerstvo vnitra se závěry Evropské komise nesouhlasí. Ministr Milan Chovanec napsal, že Brusel míchá hrušky s jablky. Komise prý vychází jen z údajů o takzvaných asistovaných návratech. To jsou případy, kdy k opuštění našeho území došlo v doprovodu policie.

„Česká republika vydala rozhodnutí o opuštění území nebo rozhodnutí o návratu mnohem více osobám, které následně opouštějí Českou republiku dobrovolně. Ti lidé mají určitou lhůtu k tomu, aby území opustili. Taková data nelze statovat. Česká republika je vnitrozemský schengenský stát, nelze kontrolovat pohyb lidí na vnitřní schengenské hranici,“ řekla zástupkyně ředitele odboru azylové a migrační politiky Pavla Novotná.

Značnou část těch, kteří jsou v Česku nelegálně, tvoří navíc podle ministerstva vnitra lidé, kteří překročili povolenou délku pobytu.

„Musíme očistit údaj o ty osoby, kterým propadlo pobytové povolení, což je většina. Jsou to Ukrajinci, Libyjci, Vietnamci. To nejsou nelegální migranti, ti tady měli legální pobyt, ale uplynula jim lhůta platnosti,“ řekl Českému rozhlasu první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Komise ale v dopise kritizuje fakt, že v Česku nelegálně zůstává příliš mnoho lidí, aniž by se ptala na konkrétní důvody. Česko by navíc za průměrem unie výrazně zaostávalo i po odečtení lidí s propadlými vízy, protože podle náměstka Nováčka by pak jeho úspěšnost ve vyhošťování nelegálních migrantů byla 32 procent.

Evropská komise by teoreticky Česko mohla žalovat za porušení práva. Taková možnost ale podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu Ondřeje Housky momentálně není reálná.

Helena Šulcová, Ondřej Houska, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme