FC Barcelona zaplatí za projevy nacionalismu v Lize mistrů milionovou pokutu

Fotbalový velkoklub FC Barcelona bude muset zaplatit milion korun za projevy nacionalismu. Evropská federace UEFA tak španělský klub trestá za to, že při zápasu Ligy mistrů proti Leverkusenu jeho fanoušci mávali katalánskými vlajkami. Příznivci Barcelony navíc pískali během úvodní hymny nejprestižnější klubové soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Může nezávislost Katalánska zastínit budoucnost Barcelony? Může dojít k rozštěpení soutěže

Může nezávislost Katalánska zastínit budoucnost Barcelony? Může dojít k rozštěpení soutěže | Zdroj: Reuters

Není to poprvé, co FC Barcelona bude platit pokutu za takzvané "estelades", tedy katalánské vlajky, které si fanoušci klubu tak rádi nosí na stadion a mávají jimi.

Běžné je i skandování za nezávislost Katalánska, vždy v 17 minutě a 14 vteřině. Určitý čas má svoji symboliku. V roce 1714 totiž přišlo Katalánsko o nezávislost, když podlehlo ve válce o španělské dědictví obléhání armády Filipa V. Katalánsko podporovalo Habsburky proti španělskému králi, který neposlušný region po dobytí zbavil ústavy a autonomie.

FC Barcelona se podporou myšlenky odtržení regionu od Španělska nikdy netajila. Té je ostatně nakloněno i více hráčů. A vedení klubu se vyjádřilo, že ani fanouškům nebude zakazovat, aby vyjadřovali své pocity a ideje.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme