Archeologové zpracovávají nálezy z tunelu Blanka, našli tam dvě pohřebiště

Archeologové se chystají na zkoumání nálezů z pohřebišť, která odhalili pod staveništěm tunelu Blanka. Při budování podzemního komplexu narazili na dvě taková místa. Jedno pochází z desátého století, druhé z osmnáctého. Významné objevy v trase tunelu archeologové nečekali, o to více je překvapil výsledek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum raně středověkého pohřebiště na třídě Milady Horákové

Výzkum raně středověkého pohřebiště na třídě Milady Horákové | Foto: Archeologický ústav Akademie věd ČR

"Před námi je křižovatka Svatovítské a třídy Milady Horákové a právě v její blízkosti se nám v roce 2011 podařilo objevit neznámé, raně středověké pohřebiště. Bylo na něm 89 jedinců v 84 hrobech," říká před tunelem Kateřina Tomková z Archeologického ústavu.

Před dnešním podchodem byla hlavní část pohřebiště. "Zbytek pohřebiště, respektive jeho severní okraj, se nachází právě v onom podchodu. Lidské kosti směřují k antropologům, přírodní vzorky k našim paleobotanikům," dodává Kateřina Tomková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expertů z Archeologického ústavu se na nálezy z tunelu Blanka ptal Jan Charvát

Hroby byly poměrně dobře zachované a archeologové v nich našli i zbytky dřevěných konstrukcí či rakví. Mrtví měli u sebe zlacené knoflíky, stříbrné náušnice, jantarové perly a nože.

Výzkum začal v roce 2008. Probíhal po etapách, podle toho, jak stavba postupovala. Několikrát se i zdržela, protože podobné nálezy archeologové neočekávali.

"Pokud jsme přišli na takové nálezy, museli jsme stavbu zastavit, alespoň na nějaký okamžik přerušit,“ říká archeoložka Iva Herichová. Odborníci pracovali nepřetržitě i v zimě.

"Terény promrzaly, bylo to mnohdy velice náročné. Za mrazu, v dešti, zakrývali jsme plochu, dokonce se i přitápělo ve stanech," dodává Iva Herichová.

Nálezy z obou pohřebišť plánuje Archeologický ústav vystavit.

Archeologické nálezy při stavbě tunelu Blanka | Foto: Český rozhlas

Nález kostry koně v příkopu vojenského ležení v Dejvicích u stanice Hradčanská | Foto: Archeologický ústav Akademie věd ČR

Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme