Zadlužit se je snadné. O to těžší je se z dluhů dostat. Své o tom ví v mostecké občanské poradně

20. říjen 2015

Devadesát procent klientů občanské poradny v Mostě přichází kvůli dluhům. „Když jsou dluhy ve výši dvě stě, tři sta tisíc, je to mnohem jednodušší. Většinou ale klienti přicházejí až s dluhem větším než půl milionu,“ říká vedoucí poradny Markéta Střížová.

„Jeden z našich klientů přišel před Vánoci o práci. Chtěl ale rodině zajistit peníze na dárky, a tak šel do nebankovní společnosti pro půjčku. Netajil jim, že je bez práce. Oni ale do smlouvy napsali, že pracuje a on to podepsal,“ popisuje jeden z mnoha příběhů Střížová.

Tenhle smolař práci včas nesehnal. Půjčku nesplácel a skončil u soudu. Odešel s podmínkou za úvěrový podvod.

„Dalším rizikem je ručení. Jeden z klientů ručil kolegovi v práci za úvěr na bydlení. Znali se dlouho, tak v tom neviděl problém. Jenže… Kolegu propustili, na splátky neměl a ručitel se o tom dozvěděl až ve chvíli, kdy po něm banka chtěla 300.000. Skončilo to smutně. Sám klient skončil v insolvenci.“

Z příběhů, se kterými se v mostecké poradně potkávají denně, občas mrazí. Někdy je na začátku naivity, neopatrnost, krátkozrakost jindy snaha pomoci. Konce jsou ale smutně stejné.

„Roztočit dluhovou spirálu je snadné,“ konstatuje Střížová. Aby splatili staré dluhy, berou si lidé nové půjčky a problém je na světě. Ani konsolidace půjček není samospásná. „Vypadá to výhodně, ale za půjčených 300.000 zaplatíte až 600.000.“

Většina lidí přitom řešení problémů odkládá. „Výjimkou nejsou ani dluhy vysoké jeden a půl milionu,“ říká vedoucí poradny, do které jednou měsíčně jezdí i insolvenční správkyně z Prahy. Jezdí sem pomáhat jako dobrovolnice. Radí zdejším poradkyním se složitějšími kauzami.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio