Školám vadí 'klika panika'. Bezpečnostní kování snadno otevřou i malí školáci

Rekonstruované objekty nebo novostavby, kde se pohybuje více lidí, musejí mít panikovou kliku. Bezpečnostní protipožární dveře může ale kdokoli zevnitř otevřít, i když je zamčeno. Takzvaná klika panika se ale nelíbí základním školám. Kdykoli během vyučování totiž může malé dítě odejít pryč z budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ZŠ Říčany - nová škola a první žáci

ZŠ Říčany - nová škola a první žáci | Foto: Pavel Pavlas

„Na chodbách jsou dozory, ale samozřejmě pokud se dítě rozhodne, že hlavním vchodem vyběhne, tak vyběhne,“ myslí si ředitelka kroměřížské školy Zachar Petra Fečková.

Ke dvěma takovým případům už musela volat policii. Přitom malý školák si jenom odběhl pro domácí úkol, respektive tenisky na tělocvik. Ministerstvo školství o problému ví, ale není prý jeho kompetencí do zabezpečení škol zasahovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některým základním školám vadí klika panika, dveře snadno otevřou i malí školáci. Více v reportáži Pavla Sedláčka

„Za zabezpečení objektů škol a školských zařízení je zodpovědné vedení školy, potažmo jejich zřizovatel,“ říká mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Podle mluvčího zlínských hasičů Libora Netopila je klika panika normou, kterou není možné obejít:

„Panikové kování má zabezpečit bezproblémový únik osob ze zasaženého objektu. K dovybavení objektu panikovým kováním může dojít i při jeho rekonstrukci.“

A to je právě případ nově opravené kroměřížské základní školy Zachar.

„Připadá mi, že se dostávají do střetu vyhlášky od hasičů, kde oni samozřejmě musejí mít nějakou tu bezpečnost, a požadavek na školu, aby měla děti v bezpečném prostředí, to znamená nějak chráněné uvnitř,“ podotýká ředitelka Fečková.

„Pokud dítě ze školy ale opravdu odejde, a nedejbože aby se mu něco stalo, tak kdo za to bude moci? Určitě škola, protože ho měla pohlídat. Ale jak, když to dítě klikou panikou může odejít?“ dodává.

Řešením by byl stálý placený dozor. Školy jsou ale omezené přísnými finančními limity a na takového člověka většinou peníze nemají.

Pavel Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme