Evropské firmy se zdráhají vstoupit na burzu. Kuráž jim berou propady trhů v Číně

Propad na čínských trzích vystrašil i Evropu. Na burzu letos od července do září poslalo akcie 53 firem - tedy o třetinu méně než loni. A klesl i kapitál, který nováčci získali od investorů. Zatímco loni se vyšplhal na sedm miliard eur, letos je to o dvě miliardy méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř na burze ve Frankfurtu si zoufá nad propadem akciových trhů

Makléř na burze ve Frankfurtu si zoufá nad propadem akciových trhů | Zdroj: Reuters

Společnosti ještě mají v živé paměti propad na čínských trzích letos v létě. Za jeden den se tam hlavní indexy propadly o víc než 8 procent, tedy nejvíce za posledních 8,5 roku.

„Za propadem jsou stále nízké úrokové sazby, které firmám dovolují zajímavější investování skrze úvěrové financování nebo jiné alternativy skrze jiné bankovní produkty,“ vysvětluje analytik společnosti Colloseum František Bostl další důvody, proč se letos firmy do prodeje akcií nehrnou.

„A také je potřeba zmínit i to, že díky levnému financování mají i větší firmy větší množství volných finančních prostředků.“

Burzovní debuty klesají

Zatímco loni do konce září byla hodnota nových akcií víc než 40 miliard eur, letos je to podle dat společnosti PricewaterhouseCoopers o pět miliard méně.

Loni v září vstoupil na americkou burzu internetový prodejce Alibaba. Jeho vstup byl historicky tím největším, emise mu vynesla 25 miliard dolarů.

Předcházející rekord patřil čínské finanční společnosti Agricultural Bank of China, která v roce 2010 získala v rámci primární emise akcií zhruba 22 miliard dolarů.

Na newyorský parket vstoupí Ferrari

Letošní rok ale na svůj největší vstup ještě čeká. A podle analytiků by měl přijít už zítra. Poprvé se totiž na newyorské burze objeví akcie automobilky Ferrari.

Také pražská burza nebude pozadu. Ještě letos by na ni pravděpodobně měla vstoupit společnost Kofola. Ovšem jaká bude cena akcií a kolik si jich budou moct investoři zakoupit, ještě v tuto chvíli jasné není.

Makléři na parketu newyorské burzy se brzy dočkají vstupu Ferrari | Foto: Reuters

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme