Zvažujete nákup vánočních dárků na dluh? Rozmyslete si to dobře, ať pak nelitujete!

20. říjen 2015

V nákupních centrech se objevily vánoční ozdoby a v televizích a na internetu desítky reklam na rychlé a snadné půjčky. Za nápad nakoupit drahé vánoční dárky na dluh platí čím dál častěji lidé v Ústeckém kraji nejen vysokými úroky, ale i rozpadem rodiny. Následky nepromyšleného rozhodnutí v obchodě pak často končí na stolech neziskových organizací, které se snaží lidem ve finanční tísni pomoci.

„Ti lidé se skutečně snaží koupit všechny dárky, i když na to nemají peníze. Ale nevidí ty následky. Často splácí ty částky mnohem déle, než je trvanlivost toho výrobku,“ varuje Magda Besedová, která vede Ústeckou pobočku Poradny při finanční tísni.

Půjčit si na dárky je přitom velmi snadné a jde to často ve stejném obchodě. Problém často bývá, že člověk, který si koupí něco na splátky, třeba elektroniku, tak k tomu úvěru dostane i kreditní kartu, kterou vlastně vůbec nepotřebuje. Tam jsou úroky někdy až desítky procent.

Čtěte také

„Pokud jí člověk neumí používat, nevyužívá toho bezúročného období, ale používá ji jako běžný úvěr, tak přeplatí neskutečné peníze,“ upozorňuje Besedová.

Své o tom ví i Jiří, který si nepřál zveřejnit své příjmení. „Když jsem pracoval, tak ty peníze byly. Pak jsem dostal invalidní důchod, plat mi skočil hodně dolů a dostal jsem se do dluhové pasti.“

Jiří se snažil, aby okolí nic nepoznalo. Vánoce a dárky pro rodinu pak sehrály velkou roli. „Pořád jsme počítali a říkali si, z čeho to zaplatíme. Kdyby nebylo ženy, už bych byl na ulici.“

Lidé na spotřebitelských úvěrech často dluží i miliony

Podobné příběhy, které začínají nákupem pěkného vánočního dárku, pak končí někdy rozkladem celé rodiny.

„Často to bývá třeba tak, že babička půjčí třeba vnukovi, což byl nedávný případ v naší poradně. Půjčila mu 300.000, a vnuk se k ní teď nemá. Co měl, přepsal na manželku, se kterou se teď rozešel a babička nemá žádnou možnost, jak své peníze dostat zpátky,“ shrnuje jeden z případů Magda Besedová.

Jen ústeckou pobočku při finanční tísni musí ročně navštívit přes 500 klientů, kteří nejčastěji požadují pomoc s oddlužením. Částky, se kterými se lidé musí vypořádat, přitom nejsou nijak nízké. Výjimečné nejsou podle Magdy Besedové ani případy, kdy se lidé dostanou kvůli spotřebitelským úvěrům až na částky kolem dvou milionů korun.

autor: Iva Zítková
Spustit audio