První větev kauzy Rath míří k Vrchnímu soudu, Kottovi i Salačová se odvolali

Nepravomocně odsouzení manželé Kottovi se odvolali v korupční kauze Rath. Radiožurnálu to potvrdil jejich advokát Tomáš Sokol. Stejný krok nakonec učinila spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Advokát manželů Kottových Tomáš Sokol (uprostřed)

Advokát manželů Kottových Tomáš Sokol (uprostřed) | Foto: Filip Jandourek

„Po dlouhé debatě jsme dospěli k závěru, že odvolání podáme také. Musím přiznat, že se do něj klientce moc nechtělo, protože ta věc je pro ni už dlouhá a únavná. Ještě s kolegou Zavadilem jsme klientku přesvědčili, aby odvolání bylo také podáno,“ řekl advokát Salačové Vojtěch Veverka.

Salačová při vyšetřování spolupracovala s policií a dlouho to vypadalo, že trest nakonec přijme. Od soudu odešla s podmínkou a milionovým trestem. Odvolání podali podle advokáta kvůli tomu, že Salačová nesouhlasí s tím, že měla poškodit finanční zájmy Evropské unie.

„Moje klientka doznala účast na manipulaci s výběrovým řízením. To samo o sobě ještě neznamená, že se snažila vylákat peníze z EU. Z tohoto důvodu jsme jí tedy doporučili odvolání podat, protože si myslíme, že právní kvalifikace by v tomto směru měla vypadnout a to by mělo i významný vliv na trest, který dostala,“ potvrdil Vojtěch Veverka.

Neodvolávali se jen obžalovaní. I státní zástupce Petr Jirát s některými tresty, které soud udělil, nesouhlasí.

„Odvolal jsem se pouze do výše trestů u čtyř obžalovaných, a to zejména do trestů vedlejších. Pokud jde o tresty odnětí svobody, tam jsem byl spokojen.“

Soud uznal Petra Kotta a Kateřinu Kottovou, dříve Pancovou, vinnými v korupční kauze kolem exhejtmana Davida Ratha. Vyměřil jim sedm a půl roku vězení a propadnutí majetku.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme