O svátcích bude možná v obchodech zavřeno. Návrh začali schvalovat poslanci

Obchodní řetězce budou mít možná během většiny státních svátků zavřeno. Poslanci přes odpor pravice podpořili v prvním čtení návrh zákona senátorů ČSSD. Zákaz prodeje by se podle něj vztahoval na prodejny s plochou větší než 200 čtverečních metrů. Norma teď míří do sněmovních výborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Velké obchody by podle návrhu měly mít zavřeno 1. ledna, o velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. Na Štědrý den by směly prodávat jen do 12 hodin.

Omezení prodejní doby podpořila většina poslanců ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Proti je pravicová opozice i vládní hnutí ANO. Vláda zaujala k předloze neutrální stanovisko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svátcích bude možná v obchodech zavřeno. O návrhu diskutovali senátor Jaroslav Kubera z ODS a poslanec Karel Šidlo z KSČM

„Věřím, že k tomu přistoupíme tak, jako že to je zákon pro zaměstnance, nikoliv pro nás, kdo nakupují," obhajoval návrh zákona senátor za ČSSD František Bublan.

Podle kritiků ale návrh omezí obchodníky i zákazníky a nepomůže ani zaměstnancům. „Příplatky o víkendech a svátcích jsou pro ně poměrně důležitou součástí jejich příjmu," řekl poslanec TOP 09 František Laudát.

Pravicoví poslanci také kritizovali výběr osmi z celkem 12 státních a státem uznaných svátků, kterých by se omezení týkalo. Například ve svátek 17. listopadu by bylo ve větších obchodech otevřeno.

„Ani mně není jasný klíč výběru svátků," přiznal předseda poslanců vládní KDU-ČSL Jiří Mihola.

Rodina vs. příplatky o svátcích

Odbory se snaží omezit otevírací doby obchodů o svátcích už řadu let. Argumentují mimo jiné tím, že by to zaměstnancům umožnilo strávit svátky se svými blízkými.

Přehrát

00:00 / 00:00

O svátcích bude možná v obchodech zavřeno. O návrhu mluvili mluvčí OSPO Aneta Bednářová a prezidentka SOCR Marta Nováková

„Zaměstnanci by měli být s rodinou. Jde většinou o ženy s rodinami, takže si myslíme, že by například vánoční svátky měly trávit v klidu s dětmi, a ne naskládáváním věcí do regálů,“ říká mluvčí Odborového svazu pracovníků obchodu Aneta Bednářová.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale naopak omezení odmítá. Zaměstnanci prý mají o práci o svátcích zájem, neboť dostávají až stoprocentní příplatky.

„Stát nemá určovat lidem, kdy mají být s rodinou a kdy mají být v práci. To je záležitost konkrétních zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů,“ vysvětluje prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková a dodává:

Omezení otevírací doby by se vztahovalo na obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, na zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží. Naopak by se netýkalo čerpacích stanic, lékáren, prodejen na letištích, vlakových a autobusových nádražích a prodejen ve zdravotnických zařízeních.

„S prací o státních svátcích nebo o nedělích nemají naši obchodníci problém. Je dost žen na mateřské dovelené nebo důchodců, kteří mají o tuto práci za příplatky zájem.“

Zaměstnancům ale podle Bednářové nejde v případě svátků o peníze:

„Máme informace od zaměstnanců, že pokud by si mohli svobodně vybrat, jestli budou ve sváteční den doma s rodinou, nebo v práci, tak si samozřejmě vyberou, že budou doma s rodinou. V mém okolí neznám nikoho takového, kdo by chtěl trávit sváteční den v práci.“

ČTK, ČRo, Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme