Cameron chce se Si Ťin-pchingem mluvit o lidských právech i čínské oceli

Britský premiér David Cameron se dnes během jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem chystá mluvit o některých sporných tématech. Vedle dodržování lidských práv třeba o vývozu čínské oceli do Evropské unie za dumpingové ceny. Čínská hlava státu je v Británii na čtyřdenní státní návštěvě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

britský premiér David Cameron (archivní foto)

britský premiér David Cameron (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Si Ťin-pching přijel do Británie v den, kdy společnost Tata Steel oznámila zrušení 1200 pracovních míst v závodech v severní Anglii a ve Skotsku.

Všeobecně se má za to, že jednou z hlavních příčin je dovoz čínské oceli do zemí Evropské unie za dumpingové ceny.

Podle mluvčí Downing Street by premiér Cameron mohl nadnést i další kontroverzní téma, a sice kybernetické útoky podnikané z čínského území.

Dodržování lidských práv připomněl čínskému hostu už v úterý večer lídr labouristů Jeremy Corbyn.

Učinil tak ale při společném setkání se Si Ťin-pchingem, a nikoli při státním banketu v Buckinghamském paláci, jak se původně spekulovalo.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme