Severozápadní cesta stále neprůjezdná

22. říjen 2015

Vysněnou zkratku pro cesty ze severního Atlantiku do severního Pacifiku globální oteplení zaoceánským lodím stále ještě neotevřelo.

Generace mořeplavců snily o průjezdu tzv. Severozápadní cestou. Mnozí se o proplutí ze severního Atlantiku do severního Pacifiku labyrintem arktických ostrovů při pobřeží Kanady a Aljašky pokusili. Většina byla odražena krutými mrazy, vražednými vichry a neprůstupnými ledovými bariérami. Někteří zaplatili pokus o průjezd Severozápadní cestou cenu nejvyšší. Smutně proslulá expedice pod vedením britského kapitána Johna Franklina zmizela v Severozápadní cestě před 150 lety a teprve nedávno se podařilo najít vrak jedné z jejích dvou lodí u břehů arktického Ostrova krále Viléma.

S globálním oteplením Arktida rozmrzá a současní loďaři si proto brousí zuby na uskutečnění snu dávných mořeplavců. Splavnění Severozápadní cesty by přineslo významnou úsporu času a peněz. Lodi dopravující náklad mezi východním a západním pobřežím Severní Ameriky by si ušetřily okliku přes Panamský průplav. Lodní doprava na Severozápadní cestě by také otevřela zcela nové možnosti pro využívání nerostného bohatství severoamerické Arktidy. Nachází se tu ložiska mnoha cenných surovin, ale jejich ekonomicky únosná doprava do civilizace představuje zatím neřešitelný problém.

Úbytek ledovců v Severním ledovém moři vlivem globálního oteplování

Zesláblo už „ledové brnění“ na Severozápadní cestě natolik, aby si jím prorazily moderní ledoborce cestu? Výsledky nejnovějšího měření kanadských vědců Christiana Haase z York University v Torontu a Stephena Howella z Enviroment Canada zveřejněné ve vědeckém časopise Geophysical Research Letters zapůsobilo na všechny nadšené zastánce Severozápadní cesty jako studená sprcha. Na konci zimy, v dubnu až květnu, dosahuje tloušťka ledu na trase Severozápadní cesty nejčastěji dvou metrů. V některých oblastech je ale ledový krunýř uložen v několika vrstvách na sobě a je proto podstatně silnější – i více než čtyřmetrový. Průměrná tloušťka ledu na Severozápadní cestě proto přesahuje 3 metry. Tak silný led vědci neočekávali. Pro lodi je takový ledový příkrov neprolomitelný.

Severozápadní cesta

A jaké jsou vyhlídky, že se s postupujícím globálním oteplením podmínky pro průjezd Severozápadní cestou zlepší?
„V tom nemáme tak úplně jasno,“ připouští Christian Haas. „Může dojít i k tomu, že se do trasy Severozápadní cesty nahrne ještě větší množství vícevrstevného ledu, a pak se tato mořská cesta definitivně uzavře.“

Zdroj: Geophysical Research Letters

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio