Sokolov chce víc pomáhat lidem bez domova

21. říjen 2015

V Sokolově přežívají desítky bezdomovců. Přibývá mezi nimi žen. Vyplývá to z průzkumu, který přímo v terénu provedli zástupci radnice a strážci zákona.

Jen v centru Sokolova se pohybují více než dvě desítky bezdomovců, lidí bez střechy nad hlavou je ale v městě více. Policisté, strážníci a několik dobrovolníků se proto vydali do ulic, aby zmapovali, jak lidé bez domova ve městě žijí.

„Navštívili jsme čtyři místa. Jedná se o vybydlené budovy, většinou v bývalém areálu Českých drah. Jedna z lokalit je u zahrádek, kde bezdomovci přespávají ve stanech,“ říká místostarostka Renata Oulehlová, která se s policisty vyrazila do terénu.

Kolik lidí takto žije, není jasné. Každý útvar vykazuje něco jiného. Jisté ale je, že jde o desítky mužů a čím dál více také žen.

„Co mě překvapilo, že měli v rámci možností poměrně uklizeno. Je to jejich životní volba a oni takhle žít chtějí. Opravdu se skláním před prací policistů. Ono to není jenom o tom, že vybírají pokuty, ale ti strážníci pracují v neskutečných podmínkách, které si ani neumíme představit,“ tvrdí Oulehlová.

Poznatky z terénu budou podle velitele sokolovských strážníků Petra Kubise užitečné pro další práci nejenom městských policistů.

„Máme bezdomovce, kteří jsou 24 hodin denně na ulici. Pak máme skupinu osob, kteří jenom za těmi bezdomovci chodí. Taky bychom rádi věděli, zda jsou to naši občané nebo lidé z jiných měst. Smyslem bude vymyslet strategii, jak dál s těmito osobami pracovat. Není to parketa jenom městské policie, ale zejména oblast sociální. Takže určitě bychom rádi v této oblasti spolupracovali s nevládními organizacemi, s odborem sociálních věcí a podobně,“ plánuje Kubis.

Už popáté sokolovská radnice na zimu postaví vyhřívaný stan s šestnácti lůžky. Stát bude v areálu Bohemie od 1. prosince a na pořádek tu bude opět dohlížet i městská policie. Podle Renaty Oulehlové stávající kapacita stačí a navyšovat místa nebudou.

„Stan zřizujeme hlavně proto, aby tito lidé nepronikali do panelových domů a nespali někde po sklepích. Spolupracujeme se sokolovskou nemocnicí. Chodí za nimi lékař a kontroluje, jestli se u nich neobjevila nějaká závažná choroba. Třeba v Chebu byl problém hlavně se žloutenkou,“ připomíná Renata Oulehlová.

S péčí o lidi bez přístřeší ve městě pomáhá i obecně prospěšná společnost Pomoc v nouzi. Kromě azylového domu, kde pečují asi o tři desítky lidí, nabízí útočiště přes den těm, kteří nocují právě v městském stanu.


autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio