Izrael má českou podporu, ujistil Miloš Zeman izraelského prezidenta Rivlina

Prezidenti Česka a Izraele se shodli na tom, že vývoj vzájemné obchodní výměny není uspokojivý. Prezident Miloš Zeman vyslovil svou osobní podporu Izraeli a ujistil izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, který dnes zahájil oficiální část návštěvy České republiky, že vzájemné vztahy obou zemí zůstávají dál nadstandardní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman a izraelský prezident Reuven Rivlin

Prezident Miloš Zeman a izraelský prezident Reuven Rivlin | Zdroj: ČTK

Český prezident reagoval na slova šéfa české diplomacie Zaorálka, který při své červnové návštěvě Pásma Gazy řekl, že Izrael torpéduje blízkovýchodní mírový proces výstavbou židovských osad na palestinském území.

Jak uvedl Miloš Zeman, Česká republika nadále považuje Izrael za klíčového spojence v regionu. Dodal, že jsou jen dvě země, Slovensko a Izrael, jejichž vlády zasedají společně s českým kabinetem.

Oba prezidenti mluvili také o obchodní a investiční spolupráci. Podle Zemana je Izrael technologická velmoc a kooperace by proto měla vycházet právě z této oblasti.

„Shodli jsme se také s panem prezidentem v tom, že vzhledem k tomu, že je Izrael technologická velmoc, měla by se tato spolupráce odehrávat především na úrovni vyspělých technologií, nikoliv technologií zastaralých. Česká republika zde může nabídnout velmi dobré výsledky například v oblasti nanotechnologií, biotechnologií i v oblastech dalších,“ řekl prezident Zeman.

Oba prezidenti se shodli, že obchod mezi Českem a Izraelem by mohl být intenzivnější. Zeman proto přivítal, že s sebou Rivlin přivezl početnou obchodní delegaci.

„Vážíme si izraelských investic v České republice, například investic farmaceutických firem. Ale samozřejmě bych si přál, aby rozsah izraelských investic byl větší. A totéž platí i o českých investicích v Izraeli,“ uvedl Zeman.

Jaromír Marek, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme