Kondice Boeingu překvapila i experty, společnost hlásí vysoké tržby i zisk

Vyšší tržby i vyšší zisk z akcií. Společnost Boeing dnes představila své výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku. Jeden z největších výrobců letadel předčil očekávání analytiků. V řeči čísel o víc než miliardu amerických dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner | Foto: The Boeing Company

Tržby Boeingu dosáhly skoro 26 miliard dolarů, zisk na jednu akcii byl o víc než 30 centů vyšší. K pozitivním číslům přispěl zejména fakt, že se společnosti podařilo předat více letadel, než měla původně v plánu.

Výrobci totiž dostanou většinu peněz za letadlo, až když ho předají novému majiteli. A stejně našlápnuto má Boeing i dál. V současnosti má zakázky za více než 426 miliard dolarů na 5700 letadel.

Dreamliner versus A380

Největším konkurentem Boeingu je evropský Airbus s největším dopravním letounem světa, A380. Boeing zase vsadil na typ 787 - Dreamliner. Podle leteckého publicisty Martina Velka, který se Radiožurnálu vyjádřil e-mailem, Airbus A380 předběhl dobu tak, až mu to uškodilo - nemá totiž tolik zakázek, kolik by společnost potřebovala pro rentabilitu výroby.

Navíc výrobce uvažuje i o zdokonalení - třeba prodloužení trupu letounu. Jenže taková investice nebude malá a tváří v tvář pádu cen ropy a tedy i leteckého petroleje zhruba na polovinu ceny, si ji vedení společnosti zatím rozmýšlí.

Dreamliner přináší společnosti Boeing problémy, a to hlavně finanční. Pro společnost je to pořád ztrátový stroj. „Teď odreportovali čísla ohledně tohoto letadla, která ukazují, že už v příštím kvartále by se mohli dostat do zelených čísel,“ upozornil analytik společnosti Cyrrus, Tomáš Menčík.

Továrna Boeingu v Severním Charlestonu, Jižní Karolína | Foto: Reuters

„Aktuálně náklady na výrobu tohoto letadla vzrostly v uvozovkách pouze o půl miliardy dolarů, což je nejnižší růst nákladů v historii tohoto typu letadla.“

I největším hráčům roste konkurence

Konkurence mezi společnostmi Boeing a Airbus je zásadní. Jsou to dva největší hráči na světovém trhu a snaží se nenechat žádnou ze svých kategorií dopravních letadel nepokrytou a tedy volnou pro konkurenci.

Nicméně i jim rivalita roste, alespoň co se týká malých letadel. Třeba kanadský Bombardier nebo ruský Suchoj a čínské typy, které jsou na tom zatím alespoň z hlediska technické úrovně, mezinárodní certifikace a exportu nejhůř, mají ale naopak největší domácí odbytiště.

Airbus A380 na letecké přehlídce u Paříže, 15.6.2015 | Foto: Reuters

mkp, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme