Izraelská státní zbrojovka Elta nabízí Česku svůj radarový systém

Pokud česká armáda koupí izraelský radarový systém, jeho část se bude vyrábět v Česku. Potvrdila to izraelská státní zbrojovka Elta Systems. Ta vyvíjí a vyrábí i systém Iron Dome, který chrání izraelská města před raketovými útoky Palestinců. O možném kontraktu budou pravděpodobně mluvit i čeští politici s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem, který je na návštěvě Česka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obranný systém Iron Dome

Obranný systém Iron Dome | Foto: Israel Defense Forces

Česká armáda mluví o nutnosti výměny zastaralých radarů už několik let. Ve hře jsou čtyři dodavatelé. Mezi nimi i izraelská firma Elta.

„Nabízíme nejen moderní technologii, ale i spolupráci pro český průmysl. Část radarového systému bychom chtěli vyrábět v České republice,“ uvedl prezident společnosti Elta Nissim Hadas.

Zítra podepíše memorandum s pardubickou firmou Retia, která by mohla část radarů vyrábět.

„Celkový objem té zakázky pro průmysl České republiky je asi 30 procent na dodávce, což je přibližně miliarda korun,“ říká ředitel společnosti Retia Petr Novák.

Kromě izraelské firmy jsou ve hře ještě radarové systémy švédské, britské a francouzské. Rozhodnutí by mělo padnout v listopadu.

Izrael má českou podporu, ujistil Miloš Zeman izraelského prezidenta Rivlina

Číst článek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme