GIBS po zásahu na ÚOOZ obvinila dva lidi kvůli korupci a únikům ze spisů

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila dva lidi v kauze údajného přijímání úplatků, podplácení a úniků informací z policejních spisů. Jeden z nich je policista, který pracoval jako vedoucí oddělení. ČTK to dnes řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Žalobci důrazně odmítli, že by šlo o odvetu za zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z minulého týdne v Olomouckém kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální inspekci bezpečnostních sborů

Generální inspekci bezpečnostních sborů | Foto: Filip Jandourek

O zásahu GIBS na ÚOOZ dnes informoval server Lidovky.cz , podle jehož neoficiálních informací odvedli inspektoři detektiva z odboru násilí.

Podle Zenklové GIBS zahájila trestní stíhání dvou lidí, z nichž jeden je příslušníkem útvaru policie s celorepublikovou působností v postavení vedoucího oddělení. Policistovi hrozí až 12 let vězení za přijetí úplatku, zneužití pravomoci a porušení povinností příslušníka bezpečnostního sboru. Druhému obviněnému hrozí až šest let vězení za podplácení.

„Jednání spočívá zejména v neoprávněném zjišťování a následném sdělování informací z policejních databází a z probíhajících trestních řízení nepovolané osobě na základě jejího požadavku k vytipovaným osobám z podnikatelského a veřejného prostředí a k firmám, a to částečně za odměnu,“ sdělila Zenklová.

Operace Vidkun

O ÚOOZ a GIBS se v posledních dnech v médiích psalo zejména v souvislosti s operací Vidkun. Kauzu údajné korupce v policejních řadách totiž vyšetřuje policie, a nikoliv GIBS, která se kriminalitou uvnitř policie zabývá.

V sítu policie skončili hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil, podnikatel Ivan Kyselý, náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Podle informací, které se v minulých dnech objevily v médiích, se detektivové při vyšetřování kauzy zajímali i o vedoucího olomoucké pobočky GIBS Tomáše Uličného.

‘Standardní činnosti GIBS‘

Žalobci však dnes odmítli, že by zásah byl odvetou za akci v Olomouckém kraji. „Trestní řízení v této trestní věci bylo zahájeno GIBS již v roce 2014, probíhalo pod dozorem státního zástupce a vyhodnocené důkazy zajištěné prověřováním vyústily v zahájení trestního stíhání konkrétních osob, a to zcela v souladu s trestním řádem,“ zdůraznila mluvčí pražského městského státního zastupitelství.

Zásah GIBS z tohoto týdne je podle vnitra standardní činností. „I Generální inspekce bezpečnostních sborů musí pracovat, a to včetně prováděných úkonů pod dozorem státního zástupce. Předpokládám, že tomu tak je i v tomto případě,“ uvedl dnes v tiskové zprávě ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Údajně nadstandardní vazby mezi policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým z olomoucké kauzy už před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala olomoucká odbočka GIBS, která však případ odložila. Vysvětlení celé kauzy bude chtít po šéfovi GIBS Ivanu Bílkovi premiér Bohuslav Sobotka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme