Češi podle průzkumu věří v probíhající změny v klimatu, ale neví, jak je řešit

Většina české veřejnosti nepochybuje o tom, že procházíme klimatickou změnou a že tuto změnu ovlivňují lidé svou činností. Češi a Češky už ale nejsou jednotní v tom, jak na tento vývoj reagovat. Řada lidí si myslí, že za hrozby jsou zodpovědní obyvatelé jiné části planety. Více než polovina české společnosti se také domnívá, že buď dochází, nebo dojde k vymírání druhů, nárůstu povodní a vln veder či sucha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klima

Klima | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Jeden z prvních průzkumů o vnímání změn klimatu v tuzemsku dnes, 40 dnů před Světovou klimatickou konferencí v Paříži, představila katedra enviromentálních studií Masarykovy univerzity.

Data od více než 2000 respondentů sociologové sbírali od konce května do konce června, někteří oslovení už také vnímali příliv uprchlíků a nedostatek pitné vody jako jeden z dopadů klimatických změn. Naopak nárůst terorismu a další s tím spojené jevy nevnímali tak silně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkumu Masarykovy univerzity o vnímání klimatických změn Čechy mluvil jeho autor Jan Krajhanzl, sociální psycholog a ekopsycholog

S názorem, že dochází ke změně klimatu, souhlasilo 52 procent Čechů, naopak s ním nesouhlasilo 29 procent lidí a 19 procent neumělo na otázku odpovědět.

Zhruba 40 procent oslovených si všímá projevů globální změny. Více klimaskeptiků se v průzkumu vyskytlo mezi muži.

„Ukázalo se, že Češi sice vnímají řadu hrozeb, zároveň jsou si ale relativně nejistí, v problematice tápou. Přece jen česká debata byla v minulých letech hodně složitá a Češi jsou dezorientovaní v porovnání se zahraničními výzkumy,“ říká vedoucí výzkumného týmu Jan Krajhanzl.

Z průzkumu podle Krajhanzla dále vyplývá, že velká individuální akce se od většiny společnosti čekat nemůže:

„Je zde mnohem menší ochota zapojit se do řešení klimatických změn, oproti ostatním srovnatelným zemím.“

„Říká se, že když chcete zpochybnit nějakou agendu, třeba když reprezentujete tabákový průmysl, není třeba lidi přesvědčit o svém názoru, ale zmást je. Mám pocit, že tak, jak probíhala debata v minulých letech, slyšeli lidé tak protichůdné názory, že jsou dodnes dezorientováni,“ vysvětluje Krajhanzl.

Celospolečenskou debatu podle něj mohl v minulosti ovlivnit i bývalý prezident Václav Klaus, který patří k výrazným klimaskeptikům.

Jen neplatit

Většina Čechů si podle průzkumu také myslí, že oni sami mohou udělat pro změnu klimatu jen velmi málo a ne přímo ve svých domácnostech.

„Více než 60 procent veřejnosti se domnívá, že odpovědnost za aktivity proti změně klimatu má především průmysl, Evropská unie, mezinárodní společenství a vláda, až poté místní úřady,“ tvrdí sociolog Tomáš Chabada.

Lidé výrazně vnímají změny klimatu vzhledem k ohrožení budoucích generací, přírody a světa jako celku. Naopak podle Chabady podceňují hrozby pro ČR a osobní život. Podporují jen ta opatření, která neznamenají dopad na peněženky.

„Propadly politiky jako zdanění benzinu nebo tuhých paliv. To, co uspělo, byla investiční opatření, například do výzkumu nebo obnovitelných zdrojů a adaptační opatření - začít se připravovat na klimatickou změnu a zajistit dostatek vody,“ dodává Krajhanzl.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme