Guvernér britské centrální banky Mark Carney podpořil setrvání země v EU

Jasné „ano" setrvání Spojeného království ve zreformované Evropské unii vyslovil guvernér britské centrální banky Mark Carney. Jeho intervence je vnímaná jako podpora strategie, kterou zvolil premiér David Cameron. Carneyho projev vycházel z dlouho očekávané studie Bank of England.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér britské centrální banky Mark Carney

Guvernér britské centrální banky Mark Carney | Zdroj: Reuters

Kanaďan Carney ve svém proslovu na půdě Oxfordské univerzity zdůraznil, že členství v EU přispělo k větší otevřenosti a dynamice britské ekonomiky. Guvernér centrální banky ale nezastíral, že unijní členství znamená i větší zranitelnost ostrovního hospodářství vůči finančním šokům, jako byla například krize v eurozóně.

Financial Times tvrdí, že to byl premiér Cameron, kdo pověřil Carneyho, aby definoval výzvy možného odchodu z EU, takzvaného Brexitu z pohledu Bank of England.

Podle guvernéra centrální banky vytěžila Británie z výhod jednotného trhu EU možná vůbec nejvíc ze všech členských zemí. Mark Carney se pochvalně zmínil i o volném pohybu osob, který podle něj umožňuje rychlejší hospodářský růst.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme