V hlavní roli papoušek. Do kin míří film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově

Devadesátiletý papoušek cituje výroky bývalého francouzského premiéra Daladiéra, který za Francii podepsal v roce 1938 mnichovskou dohodu. Způsobí tak mezinárodní poprask. To je výchozí situace filmu Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Dnes se dostává do kin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zelenka

Petr Zelenka | Foto: Lucky Man Films

Ztraceni v Mnichově je komedie ze současnosti. Chvíli se díváte na film, chvíli na film o filmu a chvíli na dokument. Všechno se točí kolem únosu devadesátiletého papouška a mezinárodního skandálu, který to způsobí. Papoušek totiž cituje Daladiérovy urážlivé výroky vůči Čechům. Režisér Petr Zelenka zamýšlel původně svůj film tak trochu jako pomstu Francouzům za Mnichov. Situace se ale změnila.

„Je to spíš pomsta Čechům za Mnichov. Já jsem mezitím zjistil, že to bylo úplně jinak, že to byl vlastně český plán. Film má trojdílnou formu. První tři minuty dokumentární mikrofilm, pak 40 minut hraný film, potom 50 minut hraný dokument.“

Hlavní roli novináře Liema, který papouška unese, hraje Martin Myšička. Papoušků si během natáčení opravdu užil. Jak říká, na place jich většinou bylo hned několik.

„Ve výsledku to byli tři různí papoušci. Každý měl jiné přednosti a jiné nedostatky.“

Film o papouškovi a česko-francouzském diplomatickém konfliktu se filmařům nakonec natočit nepodaří. Vedoucího produkce neúspěšného štábu hraje Vladimír Škultéty. S rolí podle svých slov žádné velké potíže neměl.

„Já jsem se ve svém profesním životě vždy dost vyhýbal produkci, protože nejsem úplně schopný matematicky, ale situace, které ve filmu hrajeme jako štáb, jsem samozřejmě analogicky zažil a o to to bylo zábavnější.“

Vedle Vladimíra Škultétyho a Martina Myšičky se ve filmu Zraceni v Mnichově objevují například Jana Plodková, Václav Kopta, Marek Taclík nebo Jitka Schneiderová. Po říjnové mezinárodní premiéře na festivalu v Londýně se snímek dnes dostává do českých kin.

Tomáš Pilát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme