Policie zveřejní první výsledky kontrol zaměřených na prodej alkoholu nezletilým

Speciální týmy policistů, celníků a hygieniků už čtrnáct dní kontrolují, jestli noční podniky nenalévají nezletilým. Reagují tak na nadměrnou spotřebu alkoholu u mladistvých v Česku. Zkušenost s pitím v barech a restauracích má podle oficiálních statistik až 90 procent patnáctiletých. Policie dnes zveřejní prozatímní výsledky plošných zátahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkohol

alkohol | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Z prvních výsledků je zřejmé, že i když policie avizovala, že akce má preventivní charakter, a mnozí provozovatelé o termínu kontrol věděli, tak se našlo nespočet mladistvých, dokonce i mladších 15 let, kterým byl podán alkohol,“ řekla Renata Hladná z odboru protidrogové politiky Úřadu vlády.

Policisté v uplynulých dnech kontrolovali mladistvé a děti nejen v barech, ale zastavovali je i na ulicích. U nezletilých pak prováděli i dechovou zkoušku. V případě pozitivního výsledku se snažili zjistit, kdo jim alkohol nalil, aby mohli dát za tento přestupek pokutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

S policisty vyrazila na kontrolu i reportérka Iveta Vávrová

„Konkrétní osoba, která mladistvému alkohol nalila, je vystavena na místě blokové pokutě a v krajním případě může dojít i k zakázání provozu,“ potvrdila policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Podnapilé děti pak skončily na služebně, kde si je museli vyzvednout rodiče. Někteří mladí lidé ale s policejní kontrolou už předem počítali. „Dneska to bylo v novinách, že to bude, že budou obcházet a kontrolovat.“

Policie bude v kontrolách pokračovat až do konce roku. „Účelem kontroly není nikoho šikanovat, ale upozornit, že ten problém tu je. A je větší, než si myslíme. Jako státní správa to nechceme nechat být, protože nikdo jiný kontrolní mechanismy nemá. Já jsem se pokusil dohodnout napříč různými institucemi a jsem rád, že na to všichni slyšeli a pustili se do toho,“ pochvaluje si národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Téměř všichni patnáctiletí mají zkušenost s alkoholem, policie zvýší počet kontrol

Číst článek

Pokuty za prodej alkoholu nezletilým mohou být různě vysoké včetně výměny personálu nebo zavření provozovny. „Od sta tisíc korun přes personál až po jednání ve správním řízení, kde se řeší odebrání licence provozovateli,“ dodává Vobořil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie zveřejní výsledky kontrol, které zaměřila na prodej alkoholu nezletilým. Více s národním protidr. koordinátorem Jindřichem Vobořilem

Čeští patnáctiletí patří v pití alkoholu k mezinárodní špičce. Od roku 2002 do roku 2012 se zvýšil počet těch, kteří mají zkušenost s alkoholem, ze 70 na 94 procent. Opilost už zažilo 40 procent dětí do 15 let. Čtvrtina z nich dokonce přiznala, že se opíjí pravidelně, a to minimálně jednou týdně.

Odborníci si myslí, že česká společnost je k popíjení alkoholu dlouhodobě tolerantní. A také upozorňují na to, že dospělí problému pití u mladých dosud nevěnovali pozornost.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme