Panenka, Kadraba, meziválečný Wunderteam. Fotbal ve Vídni je plný českých jmen

Pro plzeňské fotbalisty může být dnešní zápas ve Vídni proti Rapidu hodně zásadní v boji o postup ze skupiny Evropské ligy. Cítí to i fanoušci, do Rakouska se jich vydaly asi tři tisíce, a večer tedy budou sedět i mimo beznadějně plný sektor pro hosty. Je to symbolické – ve Vídni se to při fotbale Čechy vždycky jenom hemžilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonín Panenka, mistro Evropy a prezident pražských Bohemians

Antonín Panenka, mistro Evropy a prezident pražských Bohemians | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Pepi Bican, Pepi Uridil, Sindelar, Meisl,“ vzpomíná Matthias Marschik, sportovní historik z Vídeňské univerzity, jehož jméno nezapře české kořeny, na nejslavnější české Vídeňany z meziválečného rakouského „Wunderteamu“, kterého se bál celý svět.

Silná česká stopa je ve Vídni obzvlášť dobře patrná právě v místním fotbale. Před sto lety kolovala česká krev v žilách skoro každému druhému hráči, který tady v tomto sportu proslul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou fotbalovou stopu ve Vídni připomněl reportér ČRo Jan Kaliba

Po rozpadu Rakouska-Uherska i vztyčení železné opony sice česko-vídeňské vazby oslabovaly, ale i tak ve Vídni stále funguje Slovan, fotbalový klub v roce 1902 založený českou komunitou, kterým prošel třeba vicemistr světa z Chile Josef Kadraba.

Hrál za něj i Antonín Panenka, známější spíš svým předešlým angažmá v dresu dnešního plzeňského soupeře a vedením Rapidu coby čestný host na utkání pozvaný.

Kromě Panenky přijali od vedení Rapidu pozvání i Marek Kincl nebo René Wagner, tedy hráči, kteří teď už stoletou tradici otiskování české stopy ve vídeňském fotbale udrželi při životě i po roce 1989.

Svůj bývalý klub uvidí naživo po deváté večerní v zápase proti Viktorii Plzeň, kterou na stadionu Ernsta Happela podpoří asi tři tisícovky dalších Čechů. „Koukal jsem, že je posadili docela daleko, tak nevím, jestli budou slyšet,“ všiml si brankář Matúš Kozáčik.

Český rozhlas ale z vídeňského stadionu slyšet bude. Na streamu Českého rozhlasu se zápas Rapidu a Viktorie Plzeň bude střídat s bojem Liberce s Groningenem.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme