Někteří europoslanci chtějí v EU zakázat komunistické symboly

Skupina pravicových europoslanců z postkomunistických zemí volá po zákazu komunistických symbolů. Ten by podle nich měl jít ruku v ruce s případným celounijním zákazem symbolů nacistických. Dopis v tomto smyslu poslanci adresovali komisaři Franku Frattinimu. Zatím se ale iniciativa příliš s úspěchem nesetkala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament

Evropský parlament | Foto: Jan Rosenauer

Za dopisem komisaři Frankovi Frattinimu stojí mimo jiné litevský poslanec a bývalý prezident Vytautas Landsbergis a maďarský poslanec József Szájer. Jedním z poslanců, kteří iniciativu zákazu komunistických symbolů podpořili, je i Jan Zahradil z ODS.

"Podpořil jsem dopis litevského europoslance Lansbergise, který upozornil komisaře Frattiniho na to, že pokud se připravuje zákaz symbolů jedné nedemokratické totalitní ideologie, tedy nacismu, že by bylo dobré uvažovat i o zákazu podobné nedemokratické totalitní ideologie, tedy komunismu," uvedl Zahradil.

Podle Zahradila ale není debata tak daleko, že by se vyhlášením zákazu srpu a kladiva podmiňoval zákaz hákového kříže. "Spíš jde o určité gesto, které má upozornit Evropskou unii a její politiky, že v EU bohužel platí jakýsi dvojí metr, že přísně se měří extrémně pravicovým ideologiím a poněkud shovívavější Evropa byla k extrémně levicovému nebezpečí," vysvětluje český europoslanec.

Komisař Frattini se k iniciativě staví zdrženlivě. Projednávat zákaz komunistických symbolů v kontextu revize evropského zákona o potírání rasismu, xenofobie a antisemitismu považuje za problematické. Podle svého mluvčího Frattini rozlišuje z tohoto hlediska povahu nacistických a komunistických zločinů. Zároveň ale plně rozumí rozsahu a hloubce bolesti a utrpení, které režimy s komunistickou ideologií způsobily v minulém století.

Politolog Michael Romancov ze Západočeské university se domnívá, že jednoznačného odsouzení se komunismus na úrovni Evropské unie hned tak nedočká. "Obávám se, že politické elity pocházející z nových členských zemí na to nejsou nejlépe vybaveny. Ve všech z nich komunistická strana funguje normálně jako součást politického spektra a Česká republika toho může být nejlepším případem," upozornil Romancev.

Iniciativu jednoznačně odmítá místopředseda komunistické frakce v europarlamentu Miloslav Ransdorf z KSČM. "Je to projevem ztráty zdravého politického rozumu a snahy vyřadit svobodnou soutěž politických myšlenek. Myslím si, že k takovým opatřením sahá pouze ten, který se neumí prosadit jinak," prohlásil Ransdorf.

Ministři vnitra a spravedlnosti evropské pětadvacítky se budou otázkou plošného zákazu nacistických symbolů zabývat 24. února. Podle Frattini by bylo dobré, kdyby se souběžně v Evropském parlamentu rozběhla o celé věci široká politická debata.

Pavla Kvapilová, Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme