Polská církev suspendovala kněze Charamsu, který přiznal homosexualitu

Polská katolická církev dnes suspendovala kněze a bývalého významného vatikánského teologa Krzysztofa Charamsu. Před časem totiž přiznal, že je gay.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský katolický kněz Krzysztof Charamsa přiznal, že je gay. Církev ho suspendovala

Polský katolický kněz Krzysztof Charamsa přiznal, že je gay. Církev ho suspendovala | Zdroj: Reuters

„Toto je samozřejmá věc. Došlo k veřejnému pobouření. Kněz Charamsa se přiznal, že delší čas žije se svým partnerem a nemůže se tedy vyhnout následkům,“ vysvětlil suspendování v Polském rozhlase teolog Piotr Eyoum.

Kněz Krzysztof Charamsa přiznal, že je gay, začátkem října ve Vatikánu, kde také představil veřejnosti svého partnera.

Ztratil proto všechny funkce, které ve Vatikánu zastával. Biskup Ryszard Kasyna v polském Pelplinu, kde byl kněz původně vysvěcen, ho navíc napomenul.

Charamsa ale podle biskupa nijak v posledních týdnech nezměnil svůj postoj, proto se ho dnes suspendoval. Charamsa tak nesmí například udílet svátost nebo nosit kněžský háv.

Tolerance vůči gayům v polské společnosti roste, i když velmi pomalu. Vyplývá to ze srpnového průzkumu společnosti PBS pro deník Gazeta Wyborcza.

Mírná většina by gayům dopřála i registrované partnerství. Stále ale platí, že pro většinu Poláků je homosexualita svým způsobem úchylka.

„V zemi už ale není tolik militantních homofobů, kteří by vycházeli do ulic, jako tomu bylo třeba ještě před 10 lety,“ doplňuje zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Vít Pohanka.

Poláci budou v neděli volit své poslance. O právech homosexuálů se ale s největší pravděpodobností diskutovat nebude, protože toto téma voliče příliš nezajímá.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme