Největší ekologickou hrozbou je olovo, tvrdí nová zpráva o znečištění

Největší hrozbou pro člověka je olovo. Uvádí to 10. výroční zpráva „Největší světové problémy znečištění 2015“, kterou ve Švýcarsku vydaly nevládní organizace Green Cross Switzerland a Pure Earth. Vdechování vzduchu znečištěného olovem nebo konzumace kontaminovaného jídla může poškodit nervový systém a při vyšších koncentracích je otrava až smrtelná. V rozvojových zemích je přitom olovu vystaveno 26 milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog...

Smog... | Foto: F. Tichý

Olovo lidé využívají už od starověku, hojně se ale používalo ještě ve 20. století. I dnes zůstává převažujícím materiálem například pro výrobu střeliva. Většina nábojů do pistolí, revolverů či samopalů se skládá z olověného jádra, které je kryté ocelovým nebo měděným pláštěm.

Jedním z největších zpracovatelů olova je také průmysl vyrábějící elektrické akumulátory, olověné pláty se používají jako štíty proti radiaci. Nebezpečný kov se uvolňuje také při recyklaci baterií.

Podle zprávy ohrožují lidstvo také další toxické látky, třeba radioaktivní nuklidy, které jsou nebezpečné pro štítnou žlázu či se ukládají v kostech místo vápníku.

Dále jde o rtuť, pesticidy, kadmium a šestimocný chrom, který je obsažen v tabáku a způsobuje rakovinu plic, jeho vyšší koncentrace pak i alergie a astmatické záchvaty.

Nová dohoda o klimatu?

Pozornost se teď obrací k chystané pařížské konferenci s očekáváním nové dohody o ochraně klimatu. Ambicióznímu plánu nahrává i rozhodnutí lídrů G7 z počátku června, aby do konce tohoto století byla globální ekonomika „dekarbonizovaná“.

Z různých stran navíc stále přicházejí různé katastrofické scénáře. Například jeden z předních světových expertů na permafrost Vladimir Romanovsky v rozhovoru pro BBC uvedl, že současná míra ohřívání věčně zmrzlé půdy dosahuje „neuvěřitelné“ míry, a dokonce očekává v roce 2070 rozmrzání permafrostu na Aljašce.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme