Zaměstnanci České pošty začali vyjednávat s vedením. Chtějí odstranit regionální rozdíly v platech

Stovky zaměstnanců zatím nepodají žalobu na Českou poštu. Po schůzce s vedením státního podniku to Českému rozhlasu řekl předseda jedné z odborových organizací Petr Pohl. Několikahodinové jednání se týkalo platů, které se liší v Praze a dalších městech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle odborů mají zejména pracovníci v Brně a Olomouci průměrně o tři až pět tisíc korun měsíčně nižší mzdy než pracovníci na stejných místech v Praze. To ale zákoník práce zakazuje.

Například právě Petr Pohl pracuje v Brně u České pošty jako dispečer přepravního uzlu. Má prý o pět tisíc korun méně než lidé ve stejné pozici v Praze.

Odborář věří, že se s vedením na další schůzce na dorovnání platů dohodnou.

„Věřím tomu, že příslib tady určitě je. Jak se to bude vyvíjet dál, jde těžko odhadnout. Jsme teprve na počátku, a pokud se nám podaří to nastartovat, tak věřím tomu, že od příštího roku by se mohly rozdíly v příjmech jednotlivých zaměstnanců za stejnou práci začít napravovat,“ uvedl Pohl.

Česká pošta k jednání řekla, že jde o první schůzku, na které obě strany přednesly své pohledy. Jednání bude pokračovat v listopadu.

Česká pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Loni hospodařila se ziskem před zdaněním 241 milionů korun a tržbami 19 miliard korun. Provozuje 3200 poboček, z toho je více než tisícovka ztrátových.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme