Zeman věnuje Klokánkům 2,5 milionu ze svého fondu na umoření státního dluhu

Prezident Miloš Zeman podpoří finančním darem opuštěné děti z Klokánků. Dohodl se na tom s předsedou Fondu ohrožených dětí Janem Vaňkem. Klokánkům hrozilo kvůli dluhům fondu rušení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto)

Budova zařízení Fondu ohrožených dětí Klokánek v Brně-Líšni (ilustrační foto) | Foto: Alena Podlucká

Miloš Zeman slíbil podpořit Klokánky částkou dva a půl milionu korun. Peníze poputují na účet Fondu ohrožených dětí z prezidentova fondu na splácení státního dluhu.

Z větší části se prostředky využijí na běžný provoz Klokánků, tedy na úhradu energií potraviny pro děti a podobně. Fond by je měl obdržet v prosinci.

Nové vedení Fondu ohrožených dětí přistoupilo kvůli dluhům ke škrtům a změnám. Dvacetimilionovou mimořádnou dotaci na Klokánky od vlády v létě ale nedostalo.

Proti jejímu přidělení se stavěla i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ta dnes po setkání s prezidentem zopakovala, že podporu jediné organizace nepovažuje za fér vůči ostatním provozovatelům. Poukázala na dlouhodobé špatné hospodaření fondu. S mimořádnou podporou pro Klokánky nepočítá.

Na začátku letošního roku fungovalo 28 Klokánků, v lednu 2016 by jich mělo být 17 s 354 místy. Nyní v Klokáncích pobývají téměř tři stovky dětí.

Klokánky | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme