Za rozvoj vztahů s ČR ocenil Zaorálek v Hanoji politiky i překladatele básní

Česká republika ocenila pět Vietnamců za rozvoj vzájemných vztahů. U příležitosti 65. výročí navázání diplomatických styků jim pamětní medaile v Hanoji předal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

Jedním z oceněných je Duong Tat Tu, který přeložil do vietnamštiny desítky českých knih včetně básnických sbírek Jaroslava Seiferta.

„Já jsem začala vnímat, že česká literatura je tak krásná, zajímavá a je poučná i pro Vietnam,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o ocenění pro Vietnamce, kteří přispěli k rozvoji vztahů své země s ČR, natočil redaktor Viktor Daněk

Původně si Duong Tat Tu do Československa přijel pro diplom z elektrotechniky na ČVUT, čeština mu však přirostla k srdci tak, že ji vystudoval také a stal se překladatelem z češtiny do vietnamštiny.

Právě studium v někdejším Československu oceněné spojuje. „Osobně nejenom já, ale i ostatní Vietnamci, co u vás byli, jsou vděční, že nám česká zem dala šanci se učit něco v Čechách,“ podotýká Ngo Hong Chuyen.

Ten se v Československu vyučil jako elektromontér. Dnes ve Vietnamu vlastní pět restaurací v českém stylu. „Chci dávat šanci ostatním Vietnamcům ve Vietnamu vědět, co to je dobré pivo,“ dodává.

Další ocenění jsou vietnamský ministr informatiky Nguyen Minh Hong, šéf českého sdružení Vietnamců Pham Cong Tu a bývalý ministr zahraničí Pham Gia Khiem. Ten studoval v Ostravě.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme