Dvojice, která podváděla s nemocenskou, dostala podmínku a musí nahradit škodu

Česká justice začíná trestat podvody s nemocenskými. V Ostravě padl pravomocný rozsudek nad dvojicí, která stát obrala o víc než sto tisíc korun. Podnikatel zaměstnal svou známou, které dal vysokou odměnu. Vzápětí šla žena na nemocenskou a sociální úřad jí musel vyplácet vysoké dávky. Jen v Ostravě už úředníci odhalili desítky takových podvodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Odsouzení úmyslně uzavřeli fiktivní pracovní poměr a úmyslně doložili podklady pro vyplácení nemocenských dávek, na které neměli nárok,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Ostravě Dalibor Zecha.

Žena, které stát vysokou nemocenskou vyplatil, dostala podmínku, stejně jako podnikatel, který jí dával tučné odměny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozsudku nad dvojicí, která podváděla s nemocenskou, informovala redaktorka Andrea Čánová

Podle rozsudku, který už je pravomocný, navíc muž nesmí být členem statutárního orgánu obchodní společnosti. „A rovněž nesmí vykonávat funkci prokuristy pro obchodní společnost,“ dodal Zech.

Právě to, že justice odsouzenému znemožnila, aby v takových podvodech pokračoval, nejvíc potěšilo ředitele ostravské správy sociálního zabezpečení Michala Ztratila.

„Je to první případ, který vzešel od nás, kdy soud udělil zákaz činnosti, takže to hodnotíme docela kladně, je to odstrašující případ pro ostatní,“ řekl Ztratil.

Sociální úřad teď bude po odsouzeném vymáhat stotisícovou škodu.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme