Pěstitelé brambor požadují od ministerstva kompenzace za špatnou úrodu

Bramboráři budou dnes v Havlíčkově Brodě jednat o finanční náhradě kvůli špatné úrodě. Brambor je o třetinu méně než loni a dvojnásobně podražily. Může za to letošní extrémní sucho, kvůli kterému nenarostly hlízy. Značná část úrody tak propadává sítem třídiček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohdan Jůda drží Keřkovské rohlíčky. Brambory na salát

Bohdan Jůda drží Keřkovské rohlíčky. Brambory na salát | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Tady vidíte velikost brambor, které jsme letos sklidili. Je to drobotina oproti loňskému roku, kdy byly brambory jednou tak velké. Výnosy jsou poloviční. Loni jsme měli 36 tun, letos máme 18,5 tuny,“ konstatuje Pavel Souček, agronom zemědělské společnosti Lípa.

Dodává, že brambory, které jsou menší než 40 milimetrů, podle normy ani nepokračují do třídírny, ale skončí jako krmné nebo ve škrobárnách.

Cena konzumních brambor se letos pohybuje kolem sedmi korun. Za odpadové dostanou zemědělci sto korun za metrák – to je rozdíl šesti korun na kilogramu, při stejných nákladech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé brambor požadují od ministerstva zemědělství kompenzace za špatnou úrodu

Ztráty možná pěstitelům částečně nahradí kompenzace od státu, vysvětluje tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček:

„My jsme teď právě po dohodě s ministerstvem zemědělství rozeslali dotazník, kde monitorujeme konkrétní výsledky v jednotlivých podnicích. A na základě jejich zpracování, to by mělo být příští týden hotovo, s výsledky seznámíme kolegy z ministerstva zemědělství. Uvidíme, jaký bude prostor pro jednání o alespoň částečné kompenzaci pro pěstitele brambor.“

V drobném prodeji v řetězcích stojí brambory kolem 15 korun za kilogram, v akcích vyjdou na desetikorunu.

Sucho zasáhlo střední Evropu, západní ne. Odtamtud se proto bude do České republiky nejvíc brambor dovážet. „Zejména v jarním období k nám budou brambory dováženy ve větším rozsahu, to znamená nad 100 tisíc tun,“ přibližuje Králíček.

„Rozhodující země je pro nás Německo, číslo dvě je Francie a pak jsou další země, například Nizozemsko,“ dodává. Špatná úroda se podepsala i na nižším výnosu brambor na škrob, na kterém budou tratit tuzemské škrobárny.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme