Počet nucených dražeb nemovitostí v Česku roste. Většinou probíhají online

V Česku roste počet takzvaných nedobrovolných dražeb nemovitostí. Jen za letošní půlrok se tímto způsobem prodaly už stovky bytů a domů. Drtivá většina nucených dražeb probíhá přes internet. Zájem mezi Čechy je obrovský i díky nízkým pořizovacím cenám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Většinou se jedná o případy, kdy dlužníci nejsou schopni splácet hypoteční a spotřebitelské úvěry.

Právě s rostoucím počtem nesplacených úvěrů banky přistoupily ke způsobu, jak zaplatit pohledávky. Stále více nemovitostí proto končí v exekucích nebo v nucených dražbách.

Mezi lidmi zájem o tento způsob dražby roste, a to i díky nízkým vyvolávacím cenám nemovitostí. Účastníci dražeb tak můžou získat byt nebo dům za výhodnou cenu, a to až o polovinu.

Ve většině případů se totiž začíná na 50 procentech ceny určené znaleckým posudkem. I přes nižší cenu ale hrozí riziko – v některých případech se totiž dlužník třeba odmítá vystěhovat.

V Česku existuje hned několik dražebních společností. Každá z nich má na svých webových stránkách aktuální rozpis chystaných dražeb, které mimo jiné eviduje portaldrazeb.cz provozovaný Exekutorskou komorou.

Dražeb se lidé navíc nemusejí účastnit fyzicky a můžou využít internet. Odpadá tedy možnost jakéhokoliv ovlivňování, protože účastníci o sobě vůbec nevědí. Vše je tedy anonymní.

V Česku funguje také trh s dobrovolnými dražbami. Zájem je hlavně o dražby panelových bytů. Jen v Praze o ně licituje dvakrát více lidí než před pěti lety.

Lidé poptávají hlavně menší byty o velikosti 2 plus 1 nebo garsonky, a to nejen pro vlastní potřebu. Stále častěji Češi nakupují nemovitosti za účelem investice, jedná se až o třetinu všech případů.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme