Matěj Stropnický o dění na pražském magistrátu: Takhle už koalice nemůže pokračovat. I odchod do opozice je možný

Na pražském magistrátu došlo k otřesu. Zastupitelé v noci odvolali náměstka primátorky Matěje Stropnického ze Strany zelených, Michala Haška z hnutí ANO a Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou z ČSSD. S návrhem sice přišla opozice, ale pro odvolání zmíněných politiků hlasovali také koaliční zastupitelé.

„Koaliční partneři porušili smlouvu. Bylo to pro nás překvapení,“ komentuje situaci Matěj Stropnický. Podle něj hrálo pro jeho odvolání předložení tisků týkajících se územního plánu. „Byl jsem odvolán proto, aby tyto tisky nebyly. Jde o pozemky v hodnotách několik stovek milionů korun,“ domnívá se.

Matěj Stropnický sice uznává, že jednání mezi koaličními partnery pokračují, ale za svůj hlavní cíl považuje dodržování programu. „Prosazujeme program, ale to neznamená, že nehledáme jiné možnosti spolupráce,“ vysvětluje. Dodává však, že podobným způsobem už nemůže koalice dlouhodobě pokračovat.

Co se bude dít na pražském magistrátu dál? „Nejlepší by bylo, kdybychom si sedli nad programovým prohlášením a řekli si, jestli ho neporušujeme,“ zamýšlí se Matěj Stropnický. Cesta k zažehnání sporu je podle něj jednoduchá – neporušování programového prohlášení. „A třeba vzít zpátky odvolání, pokusit se dohodnout,“ dodává. Nevylučuje však ani možnost odchodu Trojkoalice do opozice. Takový krok je podle něj vždy možný.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio