Čeština není na houby, zjistili rakouští studenti. Ve Vídni oslavili už 240 let bohemistiky

Najde se spousta důvodů, proč si mladý Rakušan vybere češtinu jako životní výzvu. Třeba kvůli práci v českých pobočkách rakouských bank. Nebo kvůli pestřejšímu výběru studijních oborů. Nebo proto, že máte rádi české politiky. Ano, i to může být motivace. Čeština je ve Vídni populární už dlouho a výuka bohemistiky na Vídeňské univerzitě si právě připomíná 240 let od svého vzniku.

„Bohemisté tu mají často velmi zvláštní motivace. Měl jsem jednu studentku, která studovala češtinu, aby pak mohla dělat romistiku v Praze, protože ta existuje jen tam. Jiná studentka zas měla ráda Václava Havla, a tak si řekla, že musí vystudovat češtinu,“ vysvětluje profesor Stefan Michael Newerkla, který vede vídeňskou bohemistiku, za hranicemi Česka vůbec největší.

Se zavedením češtiny ve Vídni přišla už Marie Terezie. 7. října 1775 povolala Josefa Valentina Zlobického jako prvního profesora české literatury a jazyka na Vídeňskou univerzitu. V Praze to bylo později, čeština je tedy v hlavním městě České republiky mladší než ve Vídni.

Česky se učí také Larisa. Pokračuje už druhým rokem, ale důvod říct neumí. Prý ještě sama nenašla odpověď. Doufá, že na to přijde po dokončení školy.

Čtěte také

Její spolužák Dominik se věnuje češtině tři roky. „Studuji biologii a pro mou diplomovou práci o houbách používám českou literaturu, protože v houbách jsou Češi nejlepší,“ vysvětluje.

Mladí Rakušané ve Vídni se učí češtinu s nadšením

Čeština však podle mnohých mladých Rakušanů není na houby. Aktuálně ji na Vídeňské univerzitě studuje asi 150 bohemistů. Bezpočet dalších se učí češtinu také v jazykových kurzech nejen ve Vídni, ale v celém česko-rakouském pohraničí.

autor: vob
Spustit audio