Mexiko se připravuje na hurikán Patricia, může být nejsilnější v historii měření

Na západní pobřeží Mexika míří mimořádně silný hurikán Patricia. Bouře spadá do páté, nejničivější kategorie. Jedná se o nejsilnější zaznamenaný hurikán ve východním Pacifiku. Úřady v ohrožených oblastech Mexika už evakuují obyvatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hurikán Patricia na satelitním snímku z 22. října (vlevo)

Hurikán Patricia na satelitním snímku z 22. října (vlevo) | Zdroj: ČTK

Meteorologové očekávají v ohrožených oblastech silné lijáky a následné záplavy a sesuvy půdy.

Hurikán by měl pobřeží Mexika naplno zasáhnout v noci na sobotu tamního času. Do té doby mírně zeslábne, i tak ale půjde o extrémně silnou bouři.

„Půjde o nejsilnější hurikán v naší zemi od roku 1949, kdy začalo měření. V této oblasti Tichého oceánu to tedy může být historická bouře,“ říká ředitel mexického hydrologického ústavu Roberto Ramirez.

Patricii srovnávají meteorologové s tajfunem Haiyan

Několik mexických států už kvůli hurikánu vyhlásilo stav ohrožení. Světová meteorologická organizace varuje, že by bouře mohla být srovnatelná s tajfunem Haiyan, při kterém v roce 2013 na Filipínách zemřelo přes šest tisíc lidí.

„Pro Patrici platí, že se odhaduje rychlost až 325 kilometrů za hodinu. Předpokládáme, že nad pevninským Mexikem zeslábne, ale bude postupovat do Mexického zálivu, dostane se nad teplé moře a měl by znovu zesilovat,“ poznamenal Pavel Borovička z Českého hydrometeorologického ústavu.

„Zatím co se týče počasí, se tady nic moc neděje,“ řekl v podvečer Českému rozhlasu Petr Myška, který žije ve městě Puerto Vallarta, k němuž hurikán Patricia míří. „Samozřejmě prší, ale ne moc. Vítr zatím žádný. Civilní obrana, policie, hasiči už krouží po okolí a schovává lidi do úkrytů.“

České velvyslanectví v Mexico City monitoruje dění a podle konzulky Terezy Nedorostkové ještě nemá informace o českých turistech, kteří by se mohli v ohrožených oblastech vyskytovat. Nikdo z Čech také zatím úřad kvůli svým příbuzným nekontaktoval.

„Ono je to možná způsobeno tím, že bouře ještě nezasáhla pobřeží Mexika, to znamená, že teď jsme v podstatě v očekávání. Není až tak zřejmé, zda síla bouře nepoleví, až se střetne s pevninou. Ale zatím se nám čeští občané neozývají s tím, že by pátrali po svých příbuzných.“

V řadě regionů platí stav ohrožení a obyvatelé se evakuují do bezpečí. Úřady už také začaly omezovat dopravu na moři a ve vzduchu.

„Všechna plavidla, která jsou v oblasti, mají výzvu, aby postupovala maximálně obezřetně. A ještě navíc došlo k uzavření letišť,“ řekla Českému rozhlasu česká konzulka v Mexico City Tereza Nedorostková.

Hurikán Patricia nabral ničivou sílu a blíží se k Mexiku | Foto: ČTK

Na západní pobřeží Mexika míří mimořádně silný hurikán Patricia | Foto: ČTK/AP

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme